E-sports-bettingens popularitet vet inga gränser

Redaktion 20:16 10 Jan 2022

Den enes död, den andres bröd. När pandemin dämpade möjligheten att vadslå på traditionella sporter, steg intresset att spela på e-sport. 2024 väntas sektorn generera 1,6 miljarder i intäkter.

Inte för att det “vanliga” spelandet på traditionella sporter dör. Den kommer tveklöst studsa tillbaka på sin stigande graf. Men att spela på e-sport har exploderat upp på helt nya höjder, och förväntas bli kvar där. De olika nischerna tar liksom inte ut varandra. 

Hur populärt är “populärt”?

2010 när e-sports-bettingen var i sin linda kunde en insats på 100 dollar göra vadmaskineriet exalterat. Då skrattade man åt e-sportsbettingen. Idag är det ingen som skrattar.

Förra året genererade e-sport över 1 miljard i intäkter. 2024 väntas siffran vara upp i 1,6 miljarder. 75 procent av detta, väntas vara intäkter från mediarättigheter och sponsorpengar. Det är nästan 1,2 miljarder dollar. I USA förväntas e-sporten komma upp på tredje plats sett till de totala satsade summorna. Det vill säga nummer tre efter NFL och NBA.

De mest populära marknaderna för e-sports-betting är Australien, USA och Indien, där 16, 15, respektive 14 procent av befolkningen säger att de spelat på e-sport. Canada och Tyskland hamnar på 6 procent, medans Storbritannien har 3 procent.

Sverige, det svenska spelundret och vaggan till så många giganter inom e-sportsvärlden, kommer inte upp på listan. Det kan tyckas märkligt. Vi gör spelen, men bettar inte i lika stor andel per capita.

Å andra sidan är trenden, såväl kortsiktigt som långsiktigt den samma i Sverige som globalt. E-sportbettingen har blivit populärt. För den som vill veta mer om det och hitta de bästa tipsen för e-sport-betting är de svenska källorna av hög kvalitet.

Annan intressant data i sammanhanget är hur förmögen konsumentbasen i denna del av spelbranschen är. Sett över alla marknader är sannolikheten högre att de som vadslår med sina pengar inom e-sporten hör till medel- och höginkomst-segmentet. Jämfört med spelare inom traditionell vadslagning och spel.

Vad beror populariteten på?

Om man bortser från pandemin som den mest omedelbara anledningen till explosionen inom e-sport-bettingen, ser man en rad intressanta faktorer. En av de viktigaste är kanske att oddsen kan vara så imponerande. 

Detta beror på att de flesta så kallade “bookies” inte har lika stor erfarenhet av e-sporten som inom traditionell betting. De kan därför göra missbedömningar. Det gör så att event inom e-sporten kan ha mycket bättre odds, vilket så klart lockar nya, mindre erfarna, e-sports-spelare till arenan.

En annan anledning är att hur “booking”-sajter jobbar i synk med de största e-sports evenemangen och genom att exempelvis erbjuda livestreaming. Det gör att spelaren kan se turneringarna i realtid och använda det till sin fördel.

Men allting annat lika handlar det till sist och syvende om att e-sport är rätt så kul. De backstories som gör traditionell sport så levande kan inom e-sporten amplifieras till helt andra dimensioner. De imaginära spelvärldarna som utövarna är en del av, förstärker känslorna för alla involverade: spelarna, åskådarna och bettarna.

Ibland är helt enkelt fiktionen bättre än verkligheten.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!