Foto: Martin Henningsson.

Döskalle & Mästerligt möter Viktor Banke

Redaktion 10:30 19 Apr 2021

En av de mer omskrivna advokaterna de senaste åren har precis lyckats med konststycket att få Frej Larsson friad i Högsta Domstolen. Viktor Banke gillar själv hiphop men är samtidigt medveten om risken att komma för nära sina klienter. Döskalle & Mästerligt beslöt sig därför på att krypa in under huden på den försvarslöse advokaten.

betyg: 6 Grattis till segern, hur firade du?
– Tack! Jag drack ytterligare kaffe och förberedde nästa mål. Jag ska försöka fira bättre framöver.

betyg: 1 Du hatar inte direkt att synas. Behöver man ett visst mått av narcissism för att bli en duktig försvarsadvokat? 
– Nej, det skulle jag inte säga. Däremot tycks det finnas sådana drag hos en del försvarsadvokater. Och vi verkar ju precis som många andra på en fri marknad, med ett visst behov av att bli valda. Jag känner dock en stor respekt inför de advokater som arbetar i skymundan, år ut och år in, och gör ett jättebra arbete. Det är nog inte min väg bara.

 

"Att få betalt för att säga emot och argumentera är tämligen svåröverträffat"

 

 

betyg: 1 Om du inte hade lyckats inom juridiken, vilken väg hade du då tagit för att bli känd?
– Känd är inte ett självändamål, jag invänder mot frågan. Men om frågan är vilka alternativa karriärsmöjligheter det fanns så vet jag faktiskt inte. Att få betalt för att säga emot och argumentera är tämligen svåröverträffat. Psykolog kanske? De får också tjafsa en del.

betyg: 1 Vilken tv-serie eller film fick dig att ta beslutet att söka in på juristlinjen?
– Ingen, förstås. Men om någon skulle det vara advokaten i Seinfeld, Jackie Chiles. Förstås.

betyg: 6 Är det som du hade föreställt dig?
– Jag hade ingen egentlig uppfattning om det här yrket, och det liv som följer. Men det känns på samma gång underbart som svårt att hantera.

betyg: 6 Du drev hiphopklubb en gång i tiden, och försvarar mer än gärna artister i just den genren. Har det någonsin funnits drömmar om att verka inom branschen själv?
– Haha, jag minns inte ens att detta skett, men Lil Kim’s sommarhit 2004 bör vara inblandad. Svaret är hursomhelst entydigt nej.

betyg: 1 Förutom advokatfirman Viktor Banke har du fortfarande ett företag registrerat inom genren artistisk verksamhet, vad är det för verksamhet om man får fråga?
– Det är ett ej verksamt bolag som en gång behövdes för att få betalt för att skriva bok på Norstedts, och så lite olika texter till olika tidningar, tror jag.

betyg: 6 Bara en parentes, visste du att Ivar Arpi rappade en gång i tiden?
– Haha. Nej.

betyg: 1 Hur ledsen blev du när du inte fick försvara ASAP Rocky?
– Besviken! Rap, och nödvärn, två favoritgrejer. Men han fick en bra advokat.

betyg: 6 Den perioden måste ha varit som julafton, födelsedag och våffeldagen på en och samma gång för dig? 
– Jag skulle ljuga om jag sa att det var tråkigt.

betyg: 6 Vem skulle du helst av alla i hela världen försvara?
– Tyko Gabriel Glas, som stundom hjälper andra men aldrig har kunnat hjälpa sig själv. ”Glas förnekar brott såvitt gäller påståendet om mord på pastor Gregorius!” Tänk dig. Man får rysningar.


 

"Jag tror inte att det är särskilt sunt att försvara ens idoler"

 

betyg: 1 Verkligen gåshud. Är det inte svårt att hålla isär det yrkesmässiga och det privata när man försvarar sina idoler?
– Jag tror inte att det är särskilt sunt att försvara ens idoler, och vet inte om så har skett? Men jag besökte en viss rappare i anstalten en gång och fick höra en oerhört vacker låt a capella, i ett i övrigt mycket sterilt besöksrum. Det var svårt att vara oberörd. Den låten finns numer på Spotify, och jag företräder inte den personen just nu. Så fritt fram för allsång i bilen på väg till domstol.

betyg: 1 På tal om musik. Borde det verkligen vara olagligt att slå ner Junior Brielle?
– Du vet att jag inte får kommentera det där ärendet.

betyg: 6 Hur många av hiphopens tio budord kan du utantill?
– Från Fevens låt? Noll faktiskt. Men man ska säkert inte baita?

 

"Statliga tvångsmedel är som barnkörer. De ska bara användas om de är absolut nödvändiga"

 

betyg: 1 Varför är du emot hemlig avlyssning som polisiär metod?
– Det är jag inte, helt. Men statliga tvångsmedel är som barnkörer. De ska bara användas om de är absolut nödvändiga, och då mycket restriktivt.

betyg: 1 Polisen vill kunna avlyssna gäng utan konkret brottsmisstanke, är inte det bra om de kan sätta dit fler skurkar?
– Om lagföringen är det enda värdet kan man även motivera övervakningskameror i folks hem, där en stor del av andelen våldtäkter, våld i nära relation med mera sker. För att ta ett drastiskt exempel. Problemet med att avlyssna gäng utan konkret brottsmisstanke är att det kommer leda till övergrepp i form av oskyldigt avlyssnade individer. Och det behöver kanske inte påpekas, men bedömningen av vem som ingår i gäng är mycket godtycklig. Helt laglydiga människor som en gång tagit cigg med en brottsaktiv skulle till exempel sannolikt kunna bli statligt avlyssnade eftersom de hamnat i något polisiärt PM någonstans. Det är inte rimligt.

betyg: 1 Har du något att dölja?
– Självklart. Jag är roligare än jag ser ut och låter som.

betyg: 6 Vad är det olagligaste du själv har gjort?
– Jag stal en glass till mitt barn från Coop Bondegatan när vårt hus brann. Eller rättare sagt, jag var för distraherad för att betala. En GB Sandwich. Bra stöldgods ändå.

betyg: 6 Om du själv skulle bli häktad för något, skulle du försvara dig själv?
– Man behöver sällskap när man sitter isolerad 23 timmar per dygn. Jag skulle behöva någon. Förmodligen någon på min firma för att kunna snacka skit och avhandla arbete samtidigt. Annars någon av de äldre herrarna och damerna som ägnat ett helt arbetsliv av att traska till och från Stockholms tingsrätt, nu sorgligt omsprungna av otåliga ungdomar med instagramkonton. Där finns mycket erfarenhet och många lärdomar att få med sig. Jag kan sakna det där mentorskapet och den respekten för det, och de som varit.

betyg: 6 Vad röstar du på?
– Jag vet verkligen inte. Allt handlar om positionering, ingen berättar om vilket samhälle de vill skapa. Så mycket repression, så lite konstruktivitet. Men ingen som kan tänka sig att köpslå med Jimmie Åkesson om rättsstatliga principer i alla fall.

betyg: 1 Vad är det jobbigaste med att ha tystnadsplikt?
– Ursäkta språket, men brottmålen skänker ljus över människans tillkortakommanden och tjänar som en genväg till allt vad det innebär att vara människa i de mest kritiska, gränslösa och svaga stunderna. Och processen, själva hjärtat, är i viss mån en teater där alla har sina roller. Man lyckas dessutom – ofta i kontrast till samhället i övrigt tyvärr – behandla de inblandade parterna med värdighet och respekt. Allt detta är ofta magiskt, och det finns så mycket fint, fult, stort, litet, hemskt och underbart att prata om. Men det får man inte, och det kan vara frustrerande.

betyg: 1 Just i det här fallet kanske tystnadsplikt hade varit att föredra. Du är inte ursäktad.
betyg: 6 Det är inte alltid lammungar du företräder. Hur ställer man om från att sitta i en mordrättegång till att komma hem och laga falukorv till kidsen?

– Det brukar inte vara särskilt svårt. Barnens intensitet hindrar fokus på annat. Från den första kramen på skolgården är det svårt att ens minnas vad man gjorde nyss. Dessutom är många av klienterna mycket trevliga, och kontrasten är nog inte så stor som man kanske föreställer sig utifrån.

 

"Det svåraste som finns är att försvara någon man vet är oskyldig"

 

betyg: 1 Har du försvarat någon som du själv varit helt säker på är skyldig?
– Sanningen är inte så intressant för mig. Allt handlar om bevisning. Det svåraste som finns är dock att försvara någon man vet är oskyldig, eftersom en fällande dom då skulle innebära ett övergrepp på den personen.

betyg: 6 Hur mycket plockar du ut i lön?
– Nu låter jag typ som när Palme inte kände till priset på mjölk, men jag är lite osäker, och det varierar. 65 000 och uppåt?

betyg: 1 Använder du båda sidorna av dasspapperet?
– Är det en ens fråga?

betyg: 6 Finns det nån tjej på twitter som du inte har bankat?
– Vad är det för en fråga?

betyg: 1 Vad står förkortningen ACAB för?
– Jag ger upp. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!