Det här är Mad Men-skaparens nya tv-serie

15:36 5 Oct 2018

Mad Men-skaparens nya serie

 The Romanoffs ska få Amazons streamingtjänst Prime video att ta upp kampen med HBO och Netflix.

Matthew Weiner är framförallt känd för att ha skrivit och producerat succéserien Mad Men, men har också två säsonger som medförfattare och producent till Sopranos på sitt cv. Ett kvitto på hans framgångar är att han är niofaldig Emmy-vinnare. Men innan jag beskriver hans nya serie, som av första avsnittet av döma har alla potential att leva upp till de skyhöga förväntningarna, bör jag avhandla elefanten i rummet.Under metoo blev Matthew Weiner nämligen anklagad för att ha sagt till Mad Men-manusförfattaren Kater Gordon, som började som Matthew Weiners personliga assistent och sedan vann en Emmy för Mad Men, att han förtjänar att få se henne naken. Alla tidningar med självaktning har förstås tagit upp detta när de intervjuat Matthew Weiner inför premiären av The Romanoffs. Matt Weiner har svarat undflyende på detta. Till Vanity Fair sa han till exempel att han ”inte drar sig för att säga att det inte är omöjligt att det är hänt” men att han ”verkligen inte kommer ihåg det”. Vad som verkligen har hänt vet nog bara Kater Gordon och Matthew Weiner, men han låter ju inte direkt oskyldig.

Med det sagt kommer jag att återgå till att berätta om The Romanoffs, som är tänkt att sätta Amazons streamtingtjänst Prime video på kartan. Tjänsten lanserades faktiskt redan 2016, men har saknat vad som krävs för att bli en storspelare på marknaden: ett riktigt jävla skrytbygge till originalproduktion. Detta tomrum är The Romanoffs tänkt att fylla.

Nöjesguiden var på plats när Matthew Weiner presenterade serien för världspressen under Prime videos pressdag i London. Från scenen berättade Weiner att han ville skapa en serie som tittarna inte behöver titta ikapp för att kunna hänga med i. Därför är alla avsnitt komplett fristående. Dessutom handlar varje avsnitt om olika personer, vilket innebär att skådespelarna inte är de samma i något avsnitt. Det är förmodligen en av anledningarna till att serien varit en av världshistoriens dyraste att producera.Ätten Romanov var en rysk tsarfamilj som styrde stormakten under 300 år, med start 1613. Hela familjen mördades av bolsjevikerna på order av Lenin i den 17 juli 1918. Sedan kördes liken till ett gruvschakt utanför staden Jekaterinburg, där de brändes tillsammans med svavelsyra för att de skulle bli oigenkännliga. Anledningen till avrättningen var att läget i landet var oroligt efter bolsjevikernas statskupp och Lenin, som tillfångatog familjen våren samma år, fruktade att det skulle göras fritagningsförsök.

Därefter har det florerat rykten om att två av familjens barn aldrig mördades. När kvarlevorna av familjen grävdes fram sommaren 1995 saknades nämligen två kroppar, vilket har gett upphov till en viss mytbildning. Flera personer har hävdat att de härstammar från Romanovfamiljen. Ett exempel är den svenska kvinnan Anna Andersson, som utgav sig för att vara familjens yngsta dotter Anastasia. Men ett DNA-test kunde bevisa att det inte förhöll sig på det viset.

Serien The Romanoffs kretsar kring olika personer som utger sig för att vara släkt med den ryska tsarfamiljen. Den första säsongen består av åtta avsnitt. Varje avsnitt är inspelat på olika platser i världen och, som sagt, med olika skådespelare. Från Mad Men känner vi igen Christina Hendricks och John Slattery (och några till men de har inga bärande roller i Mad Men så jag pallar inte nämna dem).I det första avsnittet The Violet Hour spelas huvudrollerna av Marthe Keller, Aaron Eckhart, Ines Melab och Louise Bourgoin. Marthe Keller spelar en jobbig tant som är i behov av hemhjälp. Hon har höga krav på sina hembiträden, och avskedar dem en efter en. Till slut är en tjej med slöja det enda hembiträdet på firman som Marthes rollfigur inte redan har haft. Det leder till en del problem, eftersom tanten är rasist. Den 12 oktober kan du se det med egna ögon på Prime video

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!