Desireé Nilsson, 16 år: ”Jag vill skriva en bok om mitt liv”

Redaktion 15:47 4 Nov 2010


Foto: Johannes Helje

Internetdomänen .se introducerades 1994. Samma år föddes Desirée Nilsson, eller Dessie som hon kallas. 16 år senare är Dessie en av Sveriges största bloggare och äger en domän med sitt eget namn. Kanske ett tecken på var IT-Sverige har hamnat. För i bloggosfären regerar tonåringarna och de har blivit en av vår tids mediala maktfaktor. Men trots mängden läsare de når ut till och påverkar tas de inte på allvar av människor utanför den närmsta målgruppen. I tider där Kenza under en månad kan fakturera 200 000 kronor enbart på annonsförsäljning är det hög tid för en förändring.

Den generaliserade bilden av en bloggare är en melanotanätande blondin som saknar stavningsprogram och inte räds för att ta en outfitbild på sina nerspydda kläder efter en gratisfest. Men att utgå från ytan är att förringa hela blogg-fenomenet som följs av hundratusentals läsare dagligen. Avsaknad av filter kan verka skrämmande för en oinvigd, men snabbt fastnar man för denna häpnadsväckande värld som våra kära bloggprofiler lever i.
Likt amerikansk wrestling ligger en stor del av dragningskraften i fejderna bloggarna emellan. Bästisar blir rivaler, hänger ut varandras hemligheter och Facebook-bråk kopieras på skvallersidor. Denna desperata tävlan om utrymmet i de digitala medierna för tankarna till Andy Warhols stall av ”superstars” i hans Silver Factory – en skara drag queens som levde glamourösa partyliv utåt, men i själva verket bodde utblottade tillsammans i en etta och intrigerade mot varandra i kampen om konstnärens uppmärksamhet och rollerna i hans filmer.
I denna grupp av hysterikor sticker Dessie ut. Innehållsmässigt skiljer sig hennes blogg inte särskilt mot kollegornas. Hon bjuder inte på brunast bränna och har inte de grisigaste inläggen. Men Dessie besitter en genuin distans till det hela och skriver träffsäkert med ogenerad humor. Den som en gång har börjat läsa fastnar snabbt för den unga frökens vardag.
Det är faktiskt bara två år sedan Dessie började sin bloggbana på communityn Playahead där hon snabbt lockade läsare. Efter en flytt till blogg.se tog allt fart. Inläggen från perioden som svennefjortis kännetecknades av sminkchocker och radhusfester i Södertälje under en Barbie-rosa byline. Videoinläggen är berömda. I dag har bloggen utvecklats till ett mindre mediehus fullproppad med banners och inläggen är betydligt medvetnare.
När vi möts vid Stureplan har Dessie och hennes vän Alma, som följt med, av misstag på sig Canada Goose-jackor i samma färg. ”Vad pinsamt”, säger Dessie men berömmer min Barbour-jacka. När jag frågar om hon inte har en likadan i grönt slår det mig att jag vet väldigt mycket mer om Dessies liv än jag tidigare har velat erkänna. Jag är en läsare.

Vad gör din blogg så populär?
–Jag bloggar mycket, är ärlig och kanske inte lever som en vanlig 16-åring som bara går i skolan och går hem och sover. Jag hittar på rätt mycket nya grejer. Det blir intressant att läsa.
Hur mycket skiljer sig bloggaren Dessie från den riktiga Desirée?
–Ingenting just nu, faktiskt. Nu är jag bara mig själv på bloggen och tänker och skriver precis som jag vill. Jag har bara fått positiva kommentarer efter det. Innan var jag ett hatobjekt.

Hur hanterade du hatet?
–Jag sket i det och blev van. Jag bara fortsatte att köra den provocerande stilen.
Inspirationen kom från Kissie och eftersom Dessie själv fastnade för det provocerande förstod hon att det var så man lockar läsare. Nu skriver hon varje dag – morgon, efter-middag och kväll. Och lägger upp bilder. Hon uppskattar att det dagligen blir omkring åtta inlägg.

Vilka inlägg får flest läsare?
–När saker händer. Stora grejer som när jag har varit med i tv eller när jag blev tagen av polisen. Och som nu när jag släpper en singel. Läsarna tycker att det ska bli kul och är väldigt uppspelta.

Vad är det för singel?
–Låten heter Whatcha Got och är producerad av Trinity. Singeln släpps nu i november. Vi ska göra en videoinspelning i London på klubb Jalouse som blir asfet. Det kommer att vara fyrverkerier och flera kändisar är med.

Har du sjungit tidigare?
–Det är klart. Jag fick alltid kommentarer när jag var liten att jag sjunger bra och har alltid velat utveckla det. Men de har varit svårt. Nu när jag har bloggen är det räkmacka på det. Nu är min stora chans.

Hur gick det att spela in?
–Det var svårt och jag var nervös innan, men jag drack lite vin och det gick bra.

Att släppa en singel är ett vant knep bland bloggare, men resultaten är mindre lyckade. Aldrig tidigare har dock en bloggare haft ett större skivbolag i ryggen. Den krisande skivbranschen har noga studerat vad som funkar på internet och det satsas stort på Dessie. Whatcha Got är specialskriven för henne och planen är en internationell lansering. Den demoversion jag har hört är en glad discohousedänga med en catchy refräng som säkert går hem hos Dessies jämngamla läsare. Frågan är vad utländska ungdomar får för relation till en så svensk angelägenhet? Försöken att göra popstjärnor av Victoria Silvstedt och systrarna Graaf på nittiotalet gör sig påminda. ”Inga problem”, menar Dessies manager som kallar Dessie för en blivande världsstjärna och jämför med Britney Spears. Enligt managern, som arbetar med flera av de större bloggarna, har hon en speciell star quality. Och singeln är bara början.
–Jag kommer att fortsätta med bloggen, men vet inte om läsandet kommer att vara kvar. Jag vill försöka utveckla bloggen och göra mer inom media. Det är bara drömmar, men jag skulle vilja ha en talkshow. Eller en dokumentär om mig, kanske.

Du använder dig av managers. Vad gör de egentligen?
–Managerna fixar allt för mig. De planerar möten, gör dealar med företag, fixar annonsörer och fixar min design. De sköter det framförallt mycket bättre än om jag hade gjort det.

Så det var därför den rosa färgen försvann. Du har aldrig funderat över att anlita en spökskrivare?
–Nej aldrig. Jag tycker om det jag gör. Om jag inte bloggar blir jag typ sprallig i fingrarna. Jag vill skriva. Det är typ min hobby.

Har du andra framtidsplaner?
–Jag har alltid velat bli jurist. Men det krävs skithöga betyg och vi får se hur höga betyg jag har i framtiden.

Det blir allt vanligare att bloggare gör gästinhopp i tv. Men det blir inte några dokusåpor för Dessies del. Hon har tidigare uttryckt sig kritisk mot Kungarna av Tylösand i en debattartikel och är skeptisk till hur långt vissa är beredda att gå för att bli kända. Själv är det något hon har växt ifrån.
–Jag skulle aldrig kunna vara med i typ Paradise Hotel. För ett år sedan hade jag lätt ställt upp men nu tycker jag att de skämmer ut sig och de kommer aldrig att kunna få ett jobb. Jag har själv fått rätt mycket dålig respons på hur jag betedde mig förut. Jag har börjat umgås med äldre människor och de har varit ett bra inflytande och visat hur jag ska bete mig och så. En dag gick det bara upp för mig.

Kan du tänka dig att skriva något annat än blogg?
–Jag vill skriva en bok om mitt liv. Det är rätt intressant för jag är bara 16 år och har varit med om massor. Jag har skrivit en början på wordpress. Jag ska vara ärlig om allting. Från att man förlorade oskulden till vilka pojkvänner man har varit tillsammans med.

Om kärlek har du skrivit ”viktigast är jag”? Kan du utveckla?
–Jag älskar honom, men jag älskar mig själv mer. Det är så det är. Älskar man någon annan mer än sig själv skulle man tåla allt och kunna bli behandlad hur som helst. Jag hade en pojkvän som slog och misshandlade mig förut. Men sådant där händer inte längre. Han hör av sig till mig på natten ibland men jag vill inte ha kontakt med honom. Tidigare älskade jag honom mer än mig själv och jag tänkte inte riktigt på vad han gjorde mot mig egentligen. Men allt efter dagarna gick och när folk berättade för mig hur det låg till skrev jag att jag inte tänker vara tillsammans med honom längre på bloggen och så stöttade läsarna mig.

I dag har Dessie en ny pojkvän som är hemlig. Men hon säger att han har varit bidragande till hennes utveckling den senaste tiden. De planerar att flytta ihop och tittar på en lägenhet på Östermalm – och en chihuahua.
När hon inte pluggar eller bloggar rider hon och shoppar.
–Att shoppa är skitstor grej. Det tar lika mycket tid som bloggen, typ. Jag köper för hela lönen. Det blir för mellan 10 000-15 000 kronor. All min fritid går ut på att shoppa.

Hur skulle du beskriva din stil? Du handlar inte på Gina Tricot längre?
–Jo, det gör jag. Jag handlar överallt. Men när det gäller typ jackor och skor tycker jag att man ska handla bättre märken. Jag väljer mitt eget mode. Jag kör ganska stilrent.

Får du mycket gratis?
–Ja, det får jag men jag lägger oftast inte upp det om jag inte får pengar för det.

Du har bloggat om att göra en bröstoperation? Varför berättade du det?
–I så fall är det en bröstförminskning. I min blogg är jag ärlig och då är det självklart att jag berättar om operationen. Jag tycker att det är mycket finare med mindre bröst. Men det beror på om jag skulle få större bröst, vi har det i släkten och jag vill inte ha skitstora.

Hur känns det när skvallersidor skriver rakt av vad du bloggat om?
–Bra. All publicitet är bra publicitet.

Dessie säger först att hon inte ångrar något hon har bloggat om. Hon vill att hennes läsare ska få se både hennes bra och dåliga sidor. Men vid närmare eftertanke ångrar hon att alkohol tidigare figurerade i hennes texter så frekvent.
–Förut var jag dålig, festade bara och bloggade ”åh, jag är bakis ”. Jag vaknade klockan 16 och orkade inte. Jag började dricka för mycket. Först festade man en gång i veckan, sedan blev det två gånger i veckan, som blev hela helgen och till slut även på torsdagen och lill-lördag.

Kände du dig onödigt dömd? Det är väl normalt att ungdomar provar på alkohol?
–Det är ju det. Men jag skrev ut det i bloggen och då blev det mycket värre. Egentligen dricker alla tonåringar och har perioder där de gillar att festa.

Hur funkade det hemma?
–Jag dricker ju oftast borta.

Men läste inte dina föräldrar din blogg?
–Nej. Men efter att jag var i Spanien fattade de liksom och blev oroliga. Men så visade jag att jag kan ta ansvar. De vet att jag inte dricker tills jag spyr.

Vad hände i Spanien?
–Asså, vi drack i två veckor. Det var en enda dag som vi inte drack. Vi gick ut på klubbarna och på krogarna hela tiden. Hela resan var en fest. Vi var helt slut när vi kom hem. Jag blödde typ näsblod och var helt förstörd.

Hur blir det när du fyller 18 och börjar få inbjudningar till kändisfester?
–Då kommer jag nog gå ut rätt mycket, men det är en grej alla 18-åringar gör. Jag kommer nog att gå på kändisfester för att visa upp mig. Det är bra för varumärket.

Nu ska du bli hemmafru på Östermalm?
–Jag går ju ut fortfarande. Jag var ute i helgen, men jag dricker inte en hel vinare längre. Nu är jag shopaholic och workaholic. Förut alcoholic.

Personerna kring Dessie

Managern
Pockworkmedia är manager för bloggen. Tar hand om annonsörer och media. Jobbar även med Amir och Kissie.

Pojkvännen
Den hemliga pojkvännen som ska flytta ihop med Dessie. Fick Dessie att mogna.

Producenten
Trinity har tidigare jobbat med bland annat Max Martin.

Paulina
Bloggaren Paow och Dessie var bästa vänner men i dag talar de knappt med varandra. Fast det kan ha ändrats när den här texten publicerats.

Kissie
Bloggorginalet som gått i bräschen för svennebloggandet. Ligger på samma managementbolag.

Frisören
Förut blekte Dessie sitt hår själv. I dag är det kändisfrisören Bobby som är ansvarig.

Alma
Bästa vännen som bland annat var med på domedagsresan till Spanien.

Av: Aaron Eklöf

Stad: 
Kategori: 
8 Visa kommentarer (8)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!