Volvo, Scania, MAN eller DAF - alla har enorm motorkapacitet och mycket dragkraft. Men vilken lastbil är den mest kraftfulla? I en imponerande topp tio har vi sammanställt världens starkaste lastbilar och dragbilar. Klicka på bilderna för att hitta dem alla på truck1.
# 10: DAF XF 530
Den fyraxlade XF 530 öppnar våra topp 10 av de starkaste lastbilarna på marknaden. Med en dragvikt på 80 ton, en MX-13-motor med 12-växlad TraXon-växellåda och ett vridmoment på 2600 Nm vid 1000 till 1425 varv / min är XF toppmodellen för det nederländska lastbilsföretaget.
# 9: Kenworth W990
Retro på utsidan, modernt på insidan: Kenworth W990 kombinerar lyxfunktioner och hög kvalitet med stor tillförlitlighet. Med sin 12,9-liters PACCAR MX-13-motor ger den långa näsan en kraftfull 565 hk, vilket gör det helt enkelt att transportera tunga nyttolaster.
# 8: IVECO S-WAY
Med en Cursor 13-dieselmotor, 570 hk från 12,9 liters kapacitet och ett vridmoment på 2500 Nm vid 1000 till 1605 rpm, rankas Iveco S-Way som nummer 8 bland superbilarna.
# 7: Scania R 580
Scania R 580 drar 580 hk från en 16,4-litersmotor och snabbar ner motorvägen med 2950 Nm vid 1000 till 1350 rpm. Vår tur nummer sju av lastbilsjättarna.
# 6: Peterbilt 389
En av de största lastbilarna bland de amerikanska lastbilarna: Från 14,9 liter diesel gör Peterbilt stolta 590 hk och förtjänar därför att bli 6: e i vår topp tio.
# 5: Mercedes Dragbil 1863
Vår tyska stjärna i söder! 625 hk från sex cylindrar och 15,6 liters kapacitet. Swabian Mercedes-Benz Dragbil 1863 lyser med ett vridmoment på 3000 Nm vid 1100 varv / min och därmed på position 5 i vår ranking.
# 4: MAN DRAGBIL TGX 18.640
En sexcylindrig D38-motor på rad, 15,5 liters kapacitet, 3000 Nm vridmoment och 640 hk-detta är MAN DRAGBIL TGX 18.640 och även vår nummer 4 i rankningen.
# 3: Scania R 730
Stark, starkare, Scania! Denna superbil är en av de mest kraftfulla lastbilarna på marknaden: åtta cylindrar, en kapacitet på 16,4 liter, 730 hk och 3500 Nm vridmoment.
# 2: Volvo FH 16 750
Skönhet på utsidan, ett djur på insidan: Med ytterligare 20 hk är Volvo FH 16 750 ännu kraftfullare än Scania R 730. 6 cylindrar, 16,1 liters kapacitet och ett vridmoment på 3550 Nm vid 1050 till 1400 rpm kvalificerar Volvo som en av de mest kraftfulla serieproducerade lastbilarna i världen och därför nummer 2 i vår ranking.
# 1: Volvo Iron Knight
Wow! 4,5 ton vikt, men från 0 till 100 km/h på bara 4,6 sekunder. Det är bara Volvos Iron Knight som klarar detta tack vare sin 12,8-liters kapacitet, en D13-radad sexcylindrig motor, ett vridmoment på 6000 Nm och en stolt 2400 hk. Iron Knight tar förstaplatsen i vår topp tio, vilket gör den till King of the Road och en sann lastbilsjätt.
Universellt underhåll för dragbilar
Traktorunderhållschecklista
Din traktor använder flera förbrukningsbara produkter för att fungera, och de håller verkligen inte för alltid. Förutom bränsle har vi olika oljor, fettpunkter, filter och gummiprodukter. Alla dessa saker har ett livslängd vi måste observera, för om vi glömmer eller ignorerar dem, kommer de garanterat att gå sönder vid den minst bekväma tiden.
Luftfilter
Luftfiltret på din traktors motor stoppar smuts och dammpartiklar från att förstöra din motor inifrån och ut. Traktorer klipper och bearbetar åkrar, samt uppkörningar och flyttar material som smuts, sand, grus och gödsel. Dessa jobb kan sparka upp mycket damm, så bli inte förvånad om ditt luftfilter täpper snabbt.
Kontrollera regelbundet ditt luftfilter eller filterets luftbegränsningsmätare om det har ett. Kan du se dagsljus genom ditt luftfilter, eller är det så fyllt med smuts att du inte kan se något ljus genom filtermediet? Röker din traktor mer än vanligt? Svälter din traktor eller tappar den märkbart kraften? Det här är alla ledtrådar för att byta luftfilter.
Bränslefilter
Bränslefilter, precis som luftfilter, stoppar föroreningar från traktorns bränsle från att förstöra din motor internt. Bränslefilter håller inte för alltid, och när de slutar flöda bränsle beror det på att filtret gör sitt jobb.
Många dieseltraktorer har en vattenavskiljare i bränslefiltret. Vatten i dieselbränsle är ett verkligt bekymmer och kan göra oemotståndlig skada på din motor. Läs om ditt specifika bränslesystem och förstå hur du underhåller det, för om det försummas kan det lämna dig utan traktor.
Hydrauliska system
Moderna jordbrukstraktorer har inbyggda hydraulsystem för att köra redskap och skoplastare. De flesta av dessa traktorer har ett filter för att fånga upp föroreningar i hydrauloljan när den cirkulerar genom ditt system. Ett igensatt filter kan orsaka tryckproblem, vilket gör att din skoplastare eller hydrauliska redskap saktar ner eller tappar kraft, så var noga med att ändra dem enligt tillverkarens rekommendation.
Kombinerade system
Tänk på att många moderna traktorer delar hydraulvätskan mellan växellådan och redskapen, så din hydraulolja och växellådsolja kan vara en i samma. Äldre traktorer kan ha ett fristående system som du måste kontrollera självständigt.
Kontroll av hydraulolja
På de flesta moderna traktorer finns ett siktglasfönster på baksidan nära kraftöverföringsaxeln, eller så finns det en oljesticka någonstans. Kontrollera din hydrauloljenivå ofta, eftersom felaktiga nivåer kan orsaka skador och prestandaproblem. Det är bäst att kontrollera din vätskenivå utan några hydrauliska bakre hydraulredskap, eftersom de kan påverka oljenivån. Var noga med att sänka skoplastaren också. Annars kommer det att slänga dina avläsningar.
Motorolja
Precis som din bil eller lastbil behöver din traktor ett oljebyte så småningom. Till skillnad från bilar och lastbilar byter vi inte traktorns motorolja baserat på körsträcka, utan efter drifttimmar. Alla traktorer ska ha en timme- eller ”Hobbs” -mätare på instrumentbrädan. Denna mätare registrerar hur länge din motor har gått. Precis som att byta olja på ett fordon, byter du oljefilter på din traktor samtidigt.
Kylvätska
Motorkylvätska samlar upp föroreningar från slitage på kylvätskesystemet, och avlagringar kommer att bildas över tiden. En och annan spolning och byte av vätskor hjälper till att undvika inre skador på dina kylvätskesystem som rost och träskor. När du byter kylvätska, se till att du byter ut termostaten.
Hydrometrar
Innan de kalla vintermånaderna är det klokt att kontrollera att ditt kylvätska fortfarande kan motstå minusgrader. Med hjälp av en kylvätskemätare kan du testa kylvätskans fryspunkt. Om det inte är uppgiften är det dags att ändra. Dessutom, när du spolar ditt system, överväg att göra en kylvätsketryckskontroll för att leta efter läckor. Var noga med att hydrometern du använder är avsedd att användas för din typ av kylvätska för att vara säker på att du får rätt avläsning.
Bälten
Motorbälten på framsidan av din traktors motor håller saker och ting i gång. Din generator, kylvätskepump, hydraulpump och andra diverse tillbehör är beroende av remmar för att överföra mekanisk kraft från motorns vevaxel till enheten. Utan ett ordentligt bälte kan dessa tillbehör inte göra sitt jobb.
När du kontrollerar remmar, leta efter sprickor, glasning av friktionsytan och annat uppenbart slitage eller skada. Om du av någon anledning tar bort ditt bälte, vänd det utåt och böj det för att se om det spricker eller snäpper. Båda situationerna betyder att det är dags att ändra det. Om din traktor inte använder bältets platta sida som friktionsyta, till exempel en remspännare, kan du markera installationsdatumet eller timmätaravläsningen på den plana ytan som referens.
Slangar
Diamanter håller för evigt, men gummi har en hållbarhetstid. Dina kylvätskeslangar och hydraulledningar håller inte för evigt, och du bör inspektera dem ibland. Kylmedelslangar kommer så småningom att försämras och splittras och orsaka kylvätskeläckage, men hydraulledningar ger dig sällan en varning förutom kontroll och sprickbildning. Undersök hydraullinjer vid flexpunkter, till exempel vid gångjärn på din lastare, eftersom det är där de först kommer att misslyckas.
Byte av hydrauliska ledningar
Många kommersiella eller tunga utrustningsverkstäder och verktygsbutiker kan göra nya hydraulledningar medan du väntar. Var noga med att ta med dem den ursprungliga slangen, trasig eller inte, så att de kan kopiera den åt dig. Behåll den gamla raden som referens, bara om den nya raden inte passar korrekt.
Glöm inte!
Det kan vara svårt att hålla reda på senaste gången du besökte din checklista för traktorunderhåll. En underhållsloggbok är ett bra sätt att spåra dina åtgärder och reparationer. Jag föreslår också att du läser timmätaren på alla nya filter, slangar eller delar du installerar med en färgmarkör (inte skarpa) när du installerar den. Om du inte är bra på att föra register eller är duktig på att förlora dem, kan detta spara din bacon neråt.
Fett
Din traktor har många rörliga delar, och många av de rörliga delarna kräver regelbunden smörjning för att hålla dem i rörelse. Leta efter fettzerks (beslag) på fogar och vridpunkter tillsammans med din traktor. Om det finns en fettzerk, så finns det en skarv du ska smörja.
Ett av de jordbruksverktyg jag föreslår att investera i skulle vara en batteridriven fettpistol för smörjning av dessa beslag. Att pumpa en manuell fettpistol blir gammal snabbt, en batteridriven fettpistol gör det mycket enklare.
Vad man ska göra och hur ofta
- Kontrollera oljenivån före start
- Kontrollera bränslenivån innan idrifttagning
- Allmän promenad runt innan start
- Kontrollera alla vätskenivåer var 10: e timme
- Kontrollera luftfiltret var 10: e timme
- Kontrollera bränsleskålen (om sådan finns) var 10: e timme
- Smörj alla Zerk -beslag var 10: e timme
- Kontrollera hjulbultarna var 10: e timme
- Byt motorolja och filter var 200: e timme eller varje år
- Kontrollera remmar och slangar var 200: e timme eller varje år
- Kontrollera hydrauliska ledningar var 200: e timme eller varje år
- Byt luftfilter var 500: e timme
- Byt bränslefilter var 500: e timme
- Byt hydraulolja/ filterolja och filter var 500: e timme
- Spola kylvätskesystem vartannat år
- Byt ut termostaten vartannat år
- Fyll kylvätskesystem med nytt kylmedel vartannat år
- Grundläggande rekommendationer. Kontrollera din manual för specifika underhållsscheman.
Touch Ups
När du går igenom din checklista för traktorunderhåll kommer du förmodligen att hitta metallfläckar som har tappat sin färg. Det är vanligt att gnugga en lastararm på ett träd eller en sten, och skopfärg är en förlorad orsak, men att hålla före färgförlust kan spara dig smärta senare. Bortsett från skopan, kommer du att hålla i färgen på din traktor för att hålla tung rost i schack och hålla den snygg. Många hårdvaru- och gårdsbutiker säljer färger på traktor med sprayburk. En snabb touch-up här och där kan räcka långt.