Nybrokajen 17, 611 78 74
Det är inte helt lätt med fisk i Stockholm. Kvaliteten är ojämn och inte sällan blir man en smula besviken på det som dyker upp på tallriken. Wedholms Fisk har länge varit undantaget. Över huvud taget har krogen varit en stolthet för stan - en självsäker innehavare av en stjärna i Guide Rouge och en självklar anhalt för matintresserade utländska turister med rejäla plånböcker.
Här har Bengt Wedholm - en av landets största mästare bakom grytorna - skapat en nationell attraktion som känns betydligt mer angelägen att visa upp än kurbits och Globen.
För en tid sedan gick Wedholm tyvärr bort. Hans arv i form av krogen lever dock kvar och vårdas med respekt av personalen. Fortfarande är Wedholms den plats där man helst går för att avnjuta förnäma fiskar simmandes i stans för ändamålet bästa såser.
Det är på en sådan här krog man gärna beställer en luxuös klassiker som sjötunga meunière. Över huvud taget är menyn klassisk. Den kan närmast ge sken av att vara konservativ om man jämför med den crossover-mentalitet som präglat Stockholms krogar det senaste decenniet, och på senare tid övergått till extrem laboratoriematlagning. Men konservativ är nog fel ord. Självsäkerhet stämmer bättre.
Den som vill få en bred upplevelse väljer förstås frikassén på piggvar, sjötunga, hummer och pilgrimsmusslor. Sagolikt gott.
Även servicen är utomordentlig: självsäker och stolt, men framförallt fullkomligt dedicerad sin uppgift. Är någonting inte till belåtenhet så ordnas det minsann till, kosta vad det kosta vill. Det kan låta högtravande, men personalen här verkar se sitt yrke mer som ett kall.
Är det någonting man kan klaga på här, så är det paradoxalt nog generositeten. Portionerna är verkligen väl tilltagna. Man kan inte få för mycket av det goda, är det lätt att tro, men när en av Nöjesguidens testare blir tvungen att åka hem och byta till ett par större byxor efter en trerättersmiddag i feta såsers tecken, känns det närmast komiskt.
Nåväl, vi kommer så gärna igen. När vi får råd. Öppet: mån 11.30-14.00 (lunch) samt 18.00-23.00, tis-fre 11.30-23.00, lör 17.00-23.00.
Stad:
Lokal: