Det verkade kanske en smula spektakulärt och krystat konceptuellt när Tomas Brolin år 2000 öppnade en krog som skulle förena det norrländska köket med det italienska. Men till vår förvåning blev det en makalös krog med mat som ibland nådde fantastiska nivåer. Och kanske är det inte så långt mellan en potatisgnocci och en pitepalt. Som resultat av succén nominerades Undici till Nöjesguidens stockholmspris 2000, tillsammans med Riche och Divino (som vann). Såhär tre år senare har många nyare intressanta krogar hunnit öppnat i stan och pratet lagt sig om Brolins projekt. Om det inte vore för de genanta inbjudningarna till schlagerkvällar som då och då mailas ut hade krogen kanske fallit i glömska. Så väcktes vår nyfikenhet åter när Robert Maglia tillträdde som ny kökschef. Alla farhågor om att Undici skulle kännas dammigt passé och få oss att associera till en tid av Craig David och sån där two- step slogs om intet. Undici har åldrats med värdighet och i och med Maglias tillträdde faktiskt till och med blivit bättre än hur vi minns det. Det förstår man redan när den förstklassige servitören bär fram en amuse bestående av ett något torkat plommon inlindat i pancetta. Det är sött, det är salt, det är elegant, det är perfekt! Det är som att se en film och redan i förtexterna inse att man kommer att älska den. Förrätterna bekräftar detta. En salviakryddad terrine på vildsvin med grön druvmarmelad och tryffelkräm (145 kr) är all ömhet i världen samlad på ett litet fat. Till och med de uttjatade halstrade pilgrimsmusslorna (149 kr) har fått på sig kalasbyxorna i form av oliver, parmaskinka och stensoppskräm. Varmrätterna är inte sämre. Det grillade lammet (235 kr) är ett av de bästa vi smakat med rosmarin, paprika-auberginekompott och en suverän lammsky smaksatt med körsbärstomater, olivolja och vitlök. Lägg till en liten skål med citronpapardelle och du har den stund av fulländad njutning som du mest av allt skulle vilja stoppa ned i en liten ask och ständig bära med dig. Vill man hellre ha fisk kan vi rekommendera hälleflundran som någon haft den goda smaken att svepa in i lardo (späck) och servera med ljummen dill- och fänkålssallad, kräft- och rödvinssky samt ravioli. Undici är en av stans allra bästa krogar. Så låt dig inte avskräckas av de där hemska spamen de skickar ut med texter som "vi hoppas att du lyssnar till ditt hjärta och kommer till oss så du får uppleva tusen och en natt. Vem vet du kanske träffar en främling som ger dig bra vibrationer."
Stad:
Lokal: