Den tokroliga skämtstämning som så hårt präglar det mesta hos storebror Cliff Barnes gör sig även påmind i något mildare grad hos lillasyster Svenska pizzaköket. Men där den i det första fallet tar över och snuddar vid det outhärdliga, håller sig Pizzaköket för det mesta på rätt sida om det vitsiga.
Svenska pizzaköket har på några år gjort sig berömt framför allt för sina excentriska tolkningar på det berömda temat; på en sprödbakad botten tar köket pizzafyllningen till en annan höjd än den vi är vana vid. Här är pizza snarare en serveringsform än en maträtt.
Vid sidan av detta har kvarterskrogen dessutom blivit ett populärt tillhåll för en förvånansvärt homogen publik, främst bestående av karriäristiska kompisgäng runt 30, eller mediearbetare som ägnar sig åt avslappnat representerande. Och det är inte att undra på: sparsmakad mysig inredning, skön belysning, en för målgruppen moderat prisbild (125-225 kronor för en huvudrätt) och avslappnad service gör Pizzaköket till ett ställe där både vänner och kunder känner sig hemma.
Själva köket är dessutom kompetent, även om man kanske gjort det lite lätt för sig vid matsedelsförfattandet - ett par av förrätterna och många av råvarorna återkommer i mer eller mindre modifierad form som huvudrätter. Urvalet kommer från ett maskulint blandkök med betoning på asiatiska, amerikanska och italienska smaker.
Förrätterna är funktionella, men inget som överraskar, och kostar runt en hundralapp. Hela menyn domineras av kött, någon scampi här, ett fiskspett där, men helvegetarianer får förlita sig på kockens goda vilja. Vinnarna på menyn tenderar att vara pizzorna - välsmakande och pretentiösa på ett bra sätt. Både för- och huvudrätter är så generöst tilltagna att efterrätterna - som känns enkla på ett hemlagat sätt - helt enkelt inte får rum.
Servicen är välvillig och trevlig, men fläckas av otömda askfat, bortglömda notor och försummade beställningar.
Sammantaget är Svenska pizzaköket bäst för en opretentiös middag eller för ett par drinkar i den relativt nyöppnade baren En deli pizzan eller för en annorlunda upplevelse på ett välkänt tema. Men det är kanske inte främst för matupplevelsen man söker sig hit. Öppet: mån-lör 17.00-23.00.
Stad:
Lokal: