Spring

11:19 16 Oct 2001
Spring är inte som andra restauranger. Emedan andra restauranger med ambitioner antingen trängs om de mest centrala lägena i stan, eller sökt sig till något naturskönt område utanför tullarna, så verkar Sturehofgruppen ha snurrat några varv för mycket på kontorsstolarna innan de satte sina pekfingrar på en liten fläck på Stockholmskartan och sade "Här blir bra!". Den lilla fläcken var nämligen varken central eller speciellt naturskön. Hade det varit på medeltiden, när man inte visste bättre, så hade man nog kallat den lilla fläcken för Världens Ände. Nu kallar man den bara Garnisonen. Det kan förstås vara så att Sturehofgruppen inte alls har snurrstolar på sitt kontor. Garnisonen rymmer ett ansenligt antal förtag, och härbärgerar därmed en stor skara magar som vid tolvtiden varje vardag kurrar samstämmigt. Självklart var det dessa locktoner som attraherade Sturehofgruppen när de öppnade sitt senaste projekt, som egentligen består av två restauranger, dels ambitiösa snabbmatsserveringen Combo, dels ännu mer ambitiösa finkrogen Spring. Båda restaurangerna öppnade i våras och båda har bara serverat lunch, tills i början av september då Spring - som den här recensionen inriktar sig på - tog steget, började med kvällsöppet och därmed blev en riktig krog. Kort därefter började 76, Stockholms flashigaste medlemsklubb, förlägga sina fredagssessioner till lokalen. I och med det blev också Spring höstens hopp. Skulle det bli Spring som man tar en taxi till de första riktigt kyliga kvällarna, till en garderob där man hänger in nya fina vinterjackan, till ett bord man bokat en vecka innan, till en servitör som kan berätta högtravande epos om den där fridlysta osten som bara finns i tre exemplar i hela världen, till ett årgångsrom som kvaddar din ekonomi medan det hånglar med dina smakkörtlar. Det är drömmen om Spring. I verkligheten är Spring en smula mer prosaisk. Maten är visserligen riktigt bra. Köket har hämtat den mesta inspirationen från Asien, men även andra influenser har tassat in på menyn. Den varma skaldjurssalladen, med softshell crab, är ett glansnummer, men på tronen sitter en stolt sojabräserad rådjursytterfilé med valnöts- och spenatbädd. Revbensspjället på vildsvin är också mycket lyckat, och dessutom prisvärt. Upplägget är elegant, kanske framförallt när vi kommer till desserterna som i vissa fall är arkitektoniska mästerverk. Vad är det då som gör att vi ändå inte är helt säkra på att det är Spring som kommer att värma oss när det blåser kallt? Jo, man har glömt drycken! Det är ett skämt att det inte finns en enda torr sherry i huset. Och när det bara finns ett enda dessertvin börjar vi fnissa. Men när vi vill smaka ett prima gammalt rom, får smaka ett som vi inte gillar och undrar om det finns något annat, varpå servitören föreslår Bacardi... då är det inte roligt längre. Öppet: tis-fre 17.00-23.00, lunch: mån-fre 11.30-14.30.02.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.