Pontus by the sea

13:56 1 Aug 2002
Jan Stenbecks färskölsbryggeri skulle kunna liknas vid en sådan där lycksökande, optimistisk, men lite dum IT-entreprenör i slutet av 90-talet. Glad i hågen har man provat både det ena och det andra. Man har gjort en del småfåniga grejer, som att installera Internetstationer och att spela in dokusåpa i lokalen. Men precis som att den där lite dumme IT-entreprenören alltid lyckas bättre än du, bara för att han är en sådan glad prick som varje gång är säker på att det nya konceptet är det stora klippet, har man även på Gamla stans bryggeri fått in en del träffar. Bland annat drevs den legendariska G-klubben här med stor framgång. Nu har det skett igen. Man har nämligen låtit utarrendera verandan till Pontus Frithiof (Pontus in the Green House) under sommarmånaderna. Ett synnerligen lyckat drag. Den stora uteserveringen har transformerats till en elegant, men avslappnad terrass i beiga, varma toner. Det är först nu man inser vilket fantastiskt läge Gamla stans bryggeri egentligen har. När vi sitter vid kajen i sommarkvällen efter en lång god middag, så känns det faktiskt - hur klyschigt det än kan låta - som om man genom fiffig magi trollats till franska Rivieran. Maten är betydligt billigare än på Pontus in the green house, därmed inte sagt att priserna är speciellt låga. Så gott som alla förrätter ligger en bra bit över hundralappen och varmrätterna runt 200. Men maten är bra och i kombination med den otroligt softa miljön får man beskriva Pontus by the sea som ett prisvärt ställe. De flesta anrättningar är tämligen enkla, men inte desto mindre omsorgsfullt behandlade. Bland förrätterna hittar vi klassiska godsaker som kokt sparris med Pontus skaldjursdressing (145 kr) och en sill- och strömmingstallrik med västerbottenost och potkäs (120 kr). Huvudrollerna bland varmrätterna spelas av trevliga fiskar och skaldjur, lamm samt en gödkalventrecote med roquefortsmör och pommes frites (245 kr). Mest hänförda blir vi trots allt av en lättfotad - närmast ekivok - dessert som gör saker med ens mun som är olagliga i vissa puritanska stater i USA. Det är en bruschetta av inkokta aprikoser med sabayonne, och den är som en fattig riddare som klivit upp ur ghettot och gjort karriär som toksexig r'n'b-drottning. Servicen på Pontus by the sea är hjälpsam och ambitiös, men tyvärr en smula förvirrad. Personalen glömmer helt enkelt bort flera av våra beställningar. De kommer dock undan med hedern i behåll eftersom de har en förmåga att ställa allt till rätta till slut. Det är tydligt att missarna inte sker på grund av nonchalans. En middag på Pontus by the sea slutar högst sannolikt med missnöje - missnöje över att man måste lämna denna välbehagliga plats redan klockan 01.00 på natten. Man vill sitta kvar mycket längre. Men kanske borde grillmästaren vara en smula mindre generös med infravärmen. Vi blev så hårt genomstekta att om vi varit biffar på ett steakhouse i Texas, hade vi blivit bums blivit tillbakaskickade till köket. Öppet: mån-fre 11.30 till 01.00, lör-sön 13.00-01.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.