Opium Bar & Grill öppnade i början av februari i år - och är en
påminnelse om att kolonialismen inte enbart var av ondo. Utan den hade vi inte haft några crossoverkök eller kreolmattraditioner. I Indokina, Vietnam, Laos och Kambodja, var fransmännen herrefolket. På Opium får du foie gras à l 'asiatique, med fikonchutney och mangocoulis. Och champagne till hyfsade priser. Matsalen har ganska lågt i tak och går i varma, röda färger, borden står i olika skrymslen och vrår, omgivna av sidendraperier, guldbuddhor och vattenfall. Mat är berusande.
Avocadopuré med stekta kammusslor och basilikapesto. Honungs-och senapslax med spenatpasta och rödpepparcoulis; "Smakade det bra?" "Tack,det var kanske det godaste jag ätit i hela mitt liv." Grillad strutsescalope med bakade äpplen, nötter och rödvinssås. Servicen är både korrekt och avslappnat vänskaplig, våra vinglas är alltid fyllda.
Danska hippa storstadsmänniskor sitter vid grannborden och diskuterar svenska dokusåpor passionerat. Multikulturellt och
urbant. DJ:s onsdag, fredag och lördag. Vinlistan innehåller vin från alla världens hörn, inte bara franska alltså.
Efterrätterna är sensuella även de, tre slags franska ostar med äpplen och syltade nötter, choklad i tre färger, frukt med pistageparfait. Och efter en perfekt middag kommer det bästa: Kyparen frågar om vi vill gå en trappa upp, till les chambres separées, och "slå mave "? Och man tar oss med till himlen/opiumhålan, där vi ligger på madrasser och smuttar på enorma drinkar som heter Strawberry Dawn eller Singapore
Gin Sling. Vi slår mave. Det kan faktiskt inte bli bättre.
Stad:
Lokal: