Norrbacken

12:00 6 Jun 2002
Det finns ingen anledning att fira att Stockholm är 750 år. Egentligen borde man bara grina. Stockholm har nämligen existerat i trekvarts millennium utan Norrbacken. Men eftersom vi är en glad och positiv tidning föreslår jag att vi drar ett streck över det förgångna och börjar på noll igen. Varje dag som Norrbacken existerar är nämligen en seger för de goda - vi som inte sålt våra själar till lightprodukter, pastasallad och bananyoghurt. Det är sällan något sådant här händer. För det mesta öppnas nya krogar av sansade människor som har ambitionen att driva en riktigt bra krog. Åke Hovgard och Johan Wijkman som äger Norrbacken är inte så. De är fanatiker, märker man snart. Tro inte att de tänker "driva krog". De tänker rädda världen! Och precis som han Jesus, ni vet han med lärljungarna etcetera, har även Hovgard och Wijkman fått folk att släppa vad de har för händerna för att sluta upp för den goda kampen. Följaktligen värvades Anders Ölve och Fredrik Andersson från den lysande klassikern Gässlingen. Menyn är så spännande att man inte vill att den ska ta slut. Vaniljmarinerade färska räkor med tomatsorbet låter som en vågad kärleksförklaring från den snyggaste i klassen. Och det är först när de serveras som man riktigt vågar tro på att det är sant. Kaninconsommén smakar också finfint. Plötsligt får man en helt annan syn på kanininvasionen i Västra Skogen och Stadshagen. Bäst av allt är nog ändå Norrbackens stora dragplåster: knaperstekt griskind med ragu på bovete, korngryn, mango och dill - en rätt som kockarna själva säger sig ha stulit med sig från Gässlingen, men sänkt priset på. Och 160 kronor för en charterresa till smaklökarnas egna Disneyland är ett kap. Allt är verkligen spännande här. En anklever dyker upp i full jultomtemundering. Det är något med kryddbuljongen den serveras i som får tankarna att fara till... glögg? Men så gott! Det enda vi inte gillar med Norrbacken är den lite tråkiga miljön i marknivå - dit rökare är hänvisade. Går man upp en halvtrappa - till den rökfria avdelningen, är det betygligt trevligare. Vi hoppas att Norrbackens entusiasm ska hålla i sig. Det är ett tufft jobb att rädda världen. Och det finns gott om bittra och elaka kesoterrorister som vill förstöra allt med en fräsch vegetarisk nudelsallad och "ett glas torrt vitt". Men så länge det finns griskind på Norrbacken finns det hopp. Öppet: tis-fre 16.00-24.00, lör brunch 11.30-15.30 middag 15.30 -24.00, sön-mån stängt.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.