Kvarnen/H2O

13:23 1 Mar 2001
Att Kvarnen är en institution i Stockholms nattliv har inte gått många förbi. Att Kvarnen stoltserar med en diger meny husmanskost är inte lika välkänt. Ej heller att den stora ölhallen är fylld med matgäster redan från klockan sex mitt i veckan. I den nya baren H2O serveras bara smårätter och det är dit den yngre delen av klientelet förflyttat sig. I matsalen bokar man bord tidigt på kvällarna - så det är inte direkt Söders stimmigaste och populäraste ölhak efter tolv som vi dinerar på. Snarare smyger sig en känsla av forna tiders Stadshotell över en. Och som sig bör frestar menyn med gubbröra på kavring, gräddstuvad pytt i panna, rimmad lax med dillstuvad potatis, köttbullar, renskav, kokt torsk i bit med smör och pepparrot, bräckt oxbringa och stekt fläsk med löksås. Välkommen till husmanskost-heaven. Allt till extremt humana priser. Tyvärr inte alltid vällagat dock. Till förrätt: Kvarnen-toast som enligt servitören ska vara en toast Skagen. Det är det inte. Räkorna är kräftstjärtar och laxrom har ersatt löjrommen. Det gör inte så mycket men det är roligt att bli rätt informerad. Toasten är inte en toast utan ett par skivor bröd som för en sekund sedan låg i brödkorgen. Men lite dill på kräftstjärtsröran gör den ganska njutbar ändå. SOS - sill, ost och strömming - är klanderfri. Men det är å andra sidan inte världens mest komplicerade rätt. Till varmrätt: En ganska smaklös Biff Rydberg utan pepparrot och med blöt hackad lök utan stuns. Eller konceptet rökt-lax-i-kroppkaka som är en kombination vi inte alls förstår. Men man får mycket mat för en billig penning. Tyvärr ingår inte begreppet service i den penningen. När servitören inte ens vet vad husets vin heter hjälper inga ursäkter. Att han sen inte kan ta reda på det är ett ännu grövre tjänstefel. Askfat glöms tömmas, nya bestick till varmrätten är något vi får leta efter själva. Man får ett trevligt bemötande men inte så mycket mer - vi får helt enkelt lita på att sällskapet är underhållande. Som att vara på Kvarnen nattetid ungefär. Öppet Kvarnen: mån-fre 11.00-03.00, lör-sön 17.00-03.00. H20: mån-fre 17.00-03.00, lör 20.00-03.00, sön stängt.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.