Man behöver bara komma över tröskeln till gamla Tegel för att inse att här kommer man bli väl omhändertagen. Välkomnandet är hjärtligt, servisen entusiastisk och påläst. Här arbetar borna restaurangmänniskor - från garderobiär till kökschef - som verkligen gillar sina jobb. Med det kan man komma långt. Det kommer den nya skotska krogen Highlands att göra. Av flera orsaker. Låt oss börja med den fantastiska lokalen. Highlands restauranglokal är den mest spännande i kroggöteborg. Långt ifrån tråkiga och identitetslösa lokaler som många av vår stads lyxkrogar huserar i. På Highlands är det som att svänga in i en Harry Potter-värld direkt efter entrédörren. Man följer stora bastanta trappor upp till den högt belägna öppna baren där man kan titta ner på matsalen. Matsen som i sin tur har en fantastisk öppen yta med flera generösa meter upp till tak. Rymligt, spännande och djupt annorlunda än vad man är van vid.
Gamla Tegel heter alltså numera Highlands och har samma ägare som till den lilla puben Paddingtons vid Olskroken. Highlands är likt Paddingtons väldigt brittisk, skotsk rent av. Och det mesta av maten är importerad från säckpipelandet. Getost och äppelskivor serverade med äppelpuré. Fasan med mördeg. Skotsk lax från Loch Fyne. Lammfilé och Canetteanka. Och så haggis förstås, så skotsk den nu kan bli numera, då nästan all inälvsmat är förbjuden inom EU.
Fasanen är enkel men den njuter man gärna länge av ändå. Laxen är också försvinnande god. Och vi som trodde skotsk mat var senigt barbarisk och serverades med svärd och sjöodjur får nog tänka om några varv och ställa in gomseglet på sött och milt. Våra vilda fördomar tämjs av sötsaker som honungsglacerade morotsdrambuiesås.
Priserna är relativt höga, man får ge nästan 245 kronor för den dyraste varmrätten. För-och efterrätterna ligger strax runt hundra kronor. Öppet: tis-lör 18.00-22.30.
Stad:
Lokal: