Grand Hotel

23:07 29 Mar 2005
Hur bedömer man en lyxkrog? Med linjal! Att gå ut och käka dyrt kan förenklas till ren variabelmätning. Skalan är äkthet. Den ena variabeln är kyparens fjäsk och den andra är matens renhet. Vi vill att kyparen ska ligga på noll på äkthetsskalan. Det innebär att han ska bete sig som en hunsad elisabetansk butler. Han ska behandla oss bättre än vad vi förtjänar, helt enkelt för att vi betalar honom. På samma skala vill vi naturligtvis att maten ska ligga på hundra. Vi vill ha en äkta och ren smakupplevelse. Köttet ska verkligen smaka djur. Ostronen ska smaka salthav. Detta är lyxkrogens essens, att förse gästen med två diametralt motsatta upplevelser av äkthet på samma gång. Grand Hotel har fattat poängen. Vår kypare säger "afton" istället för "kväll" för att vi ska känna att vi upplever något alldeles speciellt. Han vakar över våra vinglas som om de vore spädbarn. När våra varmrätter dröjer ursäktar han sig grundligt. Han säger att kocken inte är nöjd med köttbitarna och att allt ska göras om. Vi är glada över att det slängs dyra råvaror för vår skull. Bättre service kunde vi inte hoppats på. Inte heller kunde vi ha hoppats på godare mat. Ostronen tar våra smaklökar på badsemester. Vi sväljer och i en underbar sekund känns det som om vi snorklade i döda havet. Vi snackar alltså matkonst på en transcendental nivå. Skitgott med andra ord. Vi äter skånsk rådjursadel serverad med balsamicobräserad muscatpumpa, karljohanpuré, portvinsirup och rökt salt. Köttet smakar äkta djur på ett nästan perverst njutningsbart sätt. Men den stora överraskningen är pumpafröna. Att något så litet och meningslöst kan vara en sådan smaksensation övergår vårt förnuft. Klart att kalvfilén serverad med citronrostad bulgur, råstekt kronärtskocka och sötmandelcrème är bland det godaste vi någonsin ätit. Men pumpafrön? Grand Hotel gör allting rätt. Förutom musiken som är helt fel. Under de tre timmar vi sitter i den vackra matsalen spelas samma fyra poplåtar på repeat. När notan på 2000 kr ligger på bordet tänker vi att det hade varit trevligt med en stråkkvartett i hörnet. Eller åtminstone radio. Öppet: Mån-fre 11.30-00.00, lör 12.00-00.00, sön 13.00-23.00
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?