Mecka med maten
Döbelnsgatan 45, 673 52 36
Där man minst anade det - och när man som mest satt och längtade: Gamla 2 Plans kurdiska ägare återinträder på Stockholms krogscen. Och man gör det med stil och skönhet och ett kök som är så smak- och variationsrikt, så krispigt och doftigt, att man blir både yr och lycklig. I en gammal bilverkstad på Döbelnsgatan, i en spännande och fyrkantig och luftigt läcker lokal, har ägarna alldeles på egen hand inrett och designat.
Stora, stadiga bord för riktigt rejäla matsällskap kamperar ihop med betydligt nättare varianter; det är som om man byggt både för bullriga bondbröllop och små intima kärleksmöten för inkognito Stockholm; allt i samma rum. Baren står bredvid och tittar inbjudande på. Från taket hänger transparanta draperier, som orientaliska slöjor. Ett jätteplån på väggen i entrén - sätt fyr på en tändsticka och önska dig något du länge längtat efter. Menyn är magnifik i sin enkelhet, men samtidigt sammansatt och genomtänkt. Det kurdiska köket brottas lekfullt med framförallt två av sina grannar: Medelhavet och Persien.
Vill man ha allt av det mesta låter man sig inledningsvis inspireras av en orientalisk platta som förrätt - med fördel delas den på två. Små delikata grönsaksrätter, hummus, vinbladsdolmar, börek med mera, med flera - med en liten överraskande tvist vid varje ny station på tallriken. Färskt bröd att skyffla in med. Det är ett extremt tilltalande småätande.
På menyn finns också avdelningar för både smått och stort och något däremellan. Har man gott om tid äter man med fördel många olika saker, och beställ gärna allt eftersom. Sedan är det bara att sluta när man fått nog.
Det är med andra ord inte lätt att sluta när man väl börjat - och en jättehuvudrätt kan bli en jobbig överraskning om man satt i sig för mycket.
Lammracks på grönsaksbädd är ljuvligt mört och lätt, den saffransmarinerade kycklingen kommer med en skål råris, mixad med små, små nudlar; det smakar ljuvligt av buljongen. Lamm och kyckling spelar huvudrollerna, som filé, på spett eller finhackat.
Fisk- och skaldjur i ugn och grillad scampi gör birollerna med bravur. Två små desserter avslutar: Frukt- och bärsorbeter eller en chokladtårta. Priserna är ordentligt differentierade - tack för det. Vi rör oss från 55 kronor för det minsta, via 80 kronor för det mitt emellan, upp till 155 och 210 kronor för det stora. Man får nog kalla det för synnerligen prisvärt. Eyubi är det bästa som hänt krogstockholm på länge.
En petitess: Spriten är - precis som överallt annars i Stockholm just nu - på tok för dyr. Påslagen per centiliter - 300-400 procent - gränsar till fräckhet. Men det är ju inte utmärkande för just Eyubi. Här följer man bara efter alla andra. Vem vågar först sänka sina spritpriser och säga nej till ockerverksamheten? Öppet: tis-tor 17.00-24.00, fre-lör 17.00-01.00, sön-mån stängt.
Stad:
Lokal: