Stockholm räknade inte längre med Café Opera. Det var ju mest ett minnesmärke -- en ruin av åttiotalet som folk från obskyra delar av landet besökte för att hämta en tändsticksask ifrån. "Titta, jag har varit på Café Opera." Lite som "Titta, här är jag fotograferad framför Eiffeltornet."
Även om Café Opera i sig inte var något dåligt ställe att äta en tallrik mat, eller dricka ett glas sprit på, så var Café Opera att betrakta som ett icke-alternativ bland de flesta Stockholmare.
Det har väl gjorts ett och annat halvhjärtat försök att ändra på detta, men det har aldrig riktigt lyckats -- förmodligen för att det inte betraktats som något viktigt. Turisters pengar luktar som Stockholmares pengar.
Därför trodde väl som sagt ingen att Café Opera skulle gå mycket längre än när de vissa vigda torsdagar inhyste klubben Revolver -- vilket faktiskt var riktigt lyckat.
Men hör och häpna: nu har det otänkbara hänt. Lokalen är drastiskt omgjord. Den gamla baren är riven. Och till och med VIP-registret är rensat. De gamla stammisarna får nöja sig med att köpa en utsågad bit av den gamla baren, för dyra pengar.
Det nya Café Opera är ljusare, gladare, elegantare. Och betydligt mer entusiastiskt! Servisen är som pånyttfödd. Det känns som om allt kan ordnas. Man blir lycklig. Skulle du ådra sig en baksmälla är du övertygad om att de kommer hem till dig och baddar din panna med en våt näsduk, dagen därpå.
Maten är utmärkt.
Bland förrätterna hittar vi förstås självklarheter som ostron, löjrom från Kalix, rysk kaviar (från både ocietre och beluga), Maine-humer, anklevervarianter och råbiff med vaktelägg. Och ja, de nu för tiden obligatoriska halstrade pilgrimsmusslorna är inte glömda.
När man kommer till varmrätterna är det ingen dum idé att välja fisken. Den citrusglaserade torsken med buljongkokt potatis, grillad sparris och basilikaskum är så underbar att vi undrar om det kan ha något att göra med att kocken är från Göteborg. Det kan också vara klokt att fråga vilket som är "dagens fisk".
Annars har vi också en trevlig renytterfilé -- samernas bäste vän tycks även den ockupera varenda meny nu för tiden -- som kommer med smörstekt shiitakesvamp, spetskål, baconragu och jordärtskockspuré.
För den som vill softa i den nya baren, och kanske bara vill äta något litet, finns en lounge meny med smårätter. En rätt kostar 50 kronor (fyra kostar 160 kr) och kan vara allt från blandade oliver till confit på anklår.
Den vällagade maten i kombination med den ambitiösa personalen, den nya nattklubbschefen inte att förglömma, borgar för riktigt långa sittningar. Det är inte billigt, men Café Opera har faktiskt blivit ett ställe värt att gräva djupt i plånboken för.
Öppet: mån-sön 17.00-03.00.
Stad:
Lokal: