Café le fil du Rasoir

18:54 6 Dec 2004
Matsalen på Savoy är utan tvekan en av Malmös mest intressanta restauranglokaler. Nu har Café Rasoir flyttat in i lokalerna och allt tyder på att det här kommer att bli riktigt bra. Publiktillströmningen är det inget fel på. Här syns folk i alla åldrar och i olika grader av uppklädnad, allt från Cruella De Vil som sitter i kulturföreningen på banken där hon jobbar,till den rockigare Wilmer-pappan i jeans. Trots många sittplatser har det inte varit helt lätt att få bord under första veckorna. Lokalen har fått en enklare, tydligare brasserieinriktning, och känns mer opretentiös än tidigare. Det känns ovanligt trevligt och ovanligt mycket storstad för att vara Malmö. Menyn är inte helt lätt att ta sig igenom. Den är utformad lite som en knep- och knåpsida. När man väl vant sig finns det inte mindre än 39 (!) olika rätter att välja på. Här finns allt som man kan önska sig när man går på brasserie. Från ostron, sniglar och entrecôte till sauce Béarnaise, franska ostar och crème brulée. Något för alla smaker. Och för alla plånböcker. Förrätterna ligger mellan 45 och 165 kronor. Den billigaste varmrätten, moules, eller musslor, som vi i Malmö brukar kalla det, kostar 105 kr och den dyraste är en trehundragrams hängmörad entrecôte för 245 kronor. Menyn innehåller även en härlig liten lista med "extras", extratillbehör främst i form av såser och potatisanrättningar. Favoriten är helt klart "Ankkorv de la maison" med ärtor och savoykål, en riktig höjdare i smak, prisvärdhet och upplägg. Bouillabaissen, choucrouten och rödtungan håller också mycket hög klass medan coq au vin-grytan är något loj. Trots att många av rätterna är klassiker lyckas köket hitta en personlig touch på maten, och undvika matfabrikskänslan som är vanlig på brasserier i Frankrike. Vinlistan är balanserad och erbjuder, med något undantag, nästan bara franska viner. Servicen är även den mycket brasserieautentisk, dvs snabb, kunnig och professionell -- då och då så snabb att det glöms lite här och där. Sammantaget håller både kök och service mycket hög kvalitet, i synnerhet med tanke på det rikliga utbudet. Det är bara att gratulera Rasoir till den välförtjänta rivstarten. Nu gäller det att visa att man håller måttet i långa loppet -- det är trots allt 39 rätter som skall hållas igång.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?