God bless you Basement, den mest avslappade lyxkrogen väster om Nobu. Hade vi fått för våra föräldrar hade vi gjort läxan vid de små söta kaféborden i entrén för att sedan intaga torsk vid honnörsbordet i källaren (trots att det drar jävligt kallt här stundom).
Basement är en vinbar/kafé/lyxkrog i ett och har aldrig svikit oss. Det närmsta vi kommit ett nyp i sidan var ett annars fantastiskt långkok av griskind, men som serverades med en på tok för kraftig, nästan besk sås. Men det är förlåtet nu. Vi har ju fått sitta här och inom de underbara fasta menyerna, Wagners val, byta ut salladen mot ännu en vacker och sammetslen anklever. Personalen är den fadersgestalt du saknat sedan du var tolv - varm, omtänksam men samtidigt strikt och kvick att ge dig råd att prioritera en Chardonnay från Bourgogne framför en Chardonnay från den hemska nya världen till torskfilén. Vem vill inte ha en sådan pappa?
Vi hinner gå igenom stora delar av menyn, mycket tack vare just Wagners val som ger oss 8 smårätter för 850 kronor. Allsköns köttfiléer, fisk, bräss, kräftor och pilgrimsmusslor med tre sorters fin kaviar. Menyn är kort, väl avvägd och klar. Den består av ett antal smårätter och desserter. Tanken är att frige oss från varmrätt och huvudrätt och istället låta oss spela fritt och på så sätt få en bredare smakupplevelse. Fint, inte sant? Basement är ingen vansinnigt stor restaurang, men mysig och välplanerad. Det kan vara lite trångt med utrymme på sina håll, men istället för att bli sur känns det bara hemtrevligt när man är inträngd bland små bokhyllor och konst.
På fredagarna brukar det vara ett särskilt tema. Japan, Torsk, Hummer. Bara för att nämna ett par. Öppet: mån-tor 17.00-23.00 och frelör 17.00-01.00.