Åh Orlando

Rebecka 23:08 19 Dec 2011

Hej små älsklingar!

Istället för att raljera över fler filmer jag sett och inte tyckt varit mer än *blah* (Melancholia), tänkte jag tipsa om en film jag sett i år som jag VERKLIGEN ÄLSKAR AV HELA MITT HJÄRTA. Nämligen "Ångrarna". Det är en dokumentärfilm, som från början var en teateruppsättning, såhär skriver svt om den;

"Mikael och Orlando är två svenska män i 60-årsåldern som bytt kön och opererat om sig till kvinnor. Men det nya livet i den nya kroppen blev inte alls så lyckligt som de hade hoppats. Båda två inser att könsbytet var deras livs största misstag I Ångrarna möts de för första gången i ett närgånget samtal, där de tillsammans försöker förstå hur allt kunde bli så fel. En film av Marcus Lindeen.

Under tre dagar möts Mikael och Orlando i en tom, svart filmstudio i Stockholm för att prata om sina erfarenheter. Trots att de delar samma erfarenhet, visar sig de två männen vara varandras totala motsatser.

Mikael är en sjukpensionerad kontorsarbetare som lever ensam i en förort utanför Stockholm. Han gjorde sitt byte som 50-åring i mitten av 90-talet. Orlando är en före detta prostituerad man som nu lever som utåtriktad dandy med lägenhet på Östermalm. Han opererade om sig redan 1967, som en av Sveriges första könsbytare.

Orlando är homosexuell och gjorde bytet för att han trodde det skulle bli lättare att leva tillsammans med män om han blev kvinna. Mikael är heterosexuell men har aldrig lyckats hitta någon kvinna som vill ha honom. Det blev en av anledningarna till hans förvandling. Han trodde att han kunde fylla saknaden efter en kvinna genom att bli en själv."

Samtalet och samspelet mellan Orlando och Mikael är helt fantasiskt, och framförallt berör det mig för att det handlar om LIVET och ångest och kärlek, och inte nödvändigtvis för att det är riktiga livshistorier som berättas, utan för att jag inte tycker att något annat jag sett i år fått mig att känna såhär. Och det är ROLIGT också, men jag är en person som uppskattar det komiska i svärta :)

0 Kommentera

Fler blogginlägg från Rebecka