Jay-Z

Met-galan 2014 aka kvällen då världshistoriens starkaste bild togs

Parisa Amiri 23:29 6 May 2014

Det här är en av de topp tio mäktigaste bilderna som tagits i världshistorien. Den samlade styrkan och begåvningsreserven i den här bilden är svåröverträffad. 

Oy liil mami! Vill också ha liksom ett center piece på min kropp sådär som hennes brösttatuering fungerar, allt annat utgår från det, som solen. 

Älskar er!

Naomi - tack för att du Vågar Vägra Sval. Alltid up to no good. 

Och så Lake Bell, min stora hjälte. Har ni SETT In a World än? Alla andra filmer kommer att vara i svartvitt efter den. Och stumma. Stumfilmer. 

För the full recap av MET-galans röda matta, läs både Kristins omdömen om guldfiltar, gothin in the free world, funky flätor och färsk konkurrens till Pharrell-hatten här och även Britas favoriter med tjurfäktning, det magiska ordet PZAZZ och pattkraft här. Är omgiven om greatness. 

Läs mer

Beyoncés "Beyoncé" - snap judgements låt för låt, video för video

Parisa Amiri 15:23 13 Dec 2013

Beyoncé Knowles har behövt tänka om. Imorse, svensk tid, slog hennes femte studioalbum ner utan förvarning och utan någon som helst konkurrens gällande medieutrymme.

Albumet kallar hon ett "visual album", för att det till varje låt även finns en video. Ett försök till att återskapa albumets betydelse som helhet och upplevelse och säkert en förhoppning om att slippa turnera året runt för att tjäna motsvarande pengar. Ifall det lyckas kan det bli revolutionerande för hela branschen, ett nära exempel på är hur hennes mans senaste skiva finansierades/sponsrades helt av ett mobilföretag.

Albumet är på många sätt hennes mest splittrade hittills. Jag uppskattar verkligen när artister leker med sin persona och olika uttryck, men här finns snarare något som tangerar desperation i ambitionen att fånga in så många skilda attribut och genretillhörigheter på samma yta. Att förbli föränderlig och lyhörd som artist är en sak, något i mig säger att det här snarare angränsar till det mer riskabla i att vara anpassningsbar och förlåt, identitetslös. 

Problemen med pop/rock-tenderserna som jag hade hoppats bara var en förvirrad fas och den dramatiska, påklistrade statykvinnan hon älskar att spela kvarstår. Köpte skivan och videorna på iTunes, ägnade sedan sisådär sex timmar åt att lyssna och kolla igenom allt. Så jag ger er:

Beyoncés "Beyoncé", betygsatt spår för spår, video för video, i ordning efter betyg:

 Mine - feat Drake

Det här är bra på riktigt. Det bästa av både Beys och Drakes förmågor. 

Är det Sampha vi hör i några sekunder? Annars den svåraste videon, fylld av konstrefenser, vitmålade människor, bläck, skynken, you know the drill. 

 No Angel

B tar till det övre registret till ett underliggande nästan 90-talsdoftande rnb-beat med syntiga luftighet till ett bastant grundbeat. En av få låtar som känns personliga i sitt tilltal. Ser fram emot att lyssna sönder den. 

Videon visar ett nedgånget sydstatsområde, en mage med ärr efter flera knivhugg, en strippa som förbereder sig för sitt pass och B som driver runt planlöst i en vit päls. Snygg och enhetlig med låten.

 Grown Woman

Finns det någon som värdesätter videos från barndomen mer än B? Ja, hennes (vi) fans. Delen där hon får en nyinspelning att se ut som en 16-årig B med flätor i sitt flickrum är ändå favoriten. 

Bilden som användes för att marknadsföra Bow Down Bitches får en rörlig version med fullvuxen Beyoncé. CGI-fascinationen som både Riri och Kanye visat tecken på har nått B.  

betyg: 4 Ghost

Lauryn Hill och Erykah Badu hälsar. Videons arty-anspråk vägs upp av täta, imponerande musikproduktionen i mittdelen. 

betyg: 4 Flawless - Chimanda Ngozi Adichie

Den från många håll hårt kritiserade Bow Down Bitches dyker upp igen i låten Flawless, för att kombineras med nigerianska feministikonen Chimanda Ngozi Adichies hårdfört feministiska budskap, bland annat om att kvinnor fostras till att sträva efter äktenskap (lex Beyoncés Single Ladies och "Mrs Carter"-turné), ställs mot varandra i kvinnlig rivalitet (bara det återkommer i "Bow down bitches") och rätten till sin sexualitet. Har Bey blivit feministiskt upplyst, efter år av att inte ha velat tillskriva sig just "feminist"? 

I en punkarmiljö återanvänder Beyoncé Rihannas jeansstring från omtvistade Pour it up-videon, lånar hood-associerad dans och Flawless känns som det mest nyskapande och utmanande från B.

betyg: 4 Superpower - feat. Frank Ocean

Det som först kan upplevas som en hijab visar sig vara skimasken jag uppmärksammade häromveckan. Det som följer är ett hårdstylat, våldsamt upplopp till stillsamma, stråkackompanjerade du-du-du-toner och en duett med den sträva, djupa röst vi direkt identifierar som Frank Oceans. Själva texten är inte långt ifrån tvåsamhetshyllningar som kladdiga 1+1, men med adderad styrka. 

Plus för:

 - Gästframträdande av Kelly och Michelle.

 - Min bästa boob, under boob. 

betyg: 4 Yoncé

Hon vill inte kallas Queen B eller Bey längre, utan - som droppas i flera av låtarna - Yoncé.

Club, girls, grill, bass, booty, beat - de klassiska element som signalerar klubbhit läggs istället ovanpå ett avskalat beat med ett Minaj-repetitivt "Yoncé all on his mouth like liquor". 

Plus för:

 - Gästrollerna av de största svarta modellerna i branschen. 

Minus för:

 - Slickandet, exponerade undre stjärthalvorna, allt kroppsligt till överdrift. 

betyg: 4 Drunk in Love - feat Jay Z

"We woke up in the kitchen sayin how did this shit happen?"

Ooooh. Beyoncé fylledansar på stranden och kan tydligen vara restriktiv med sitt excessiva wailande ändå! Jay Zs vers levereras med drink in hand och verkar säga "We sexing again in the morning, your breast is my breakfast"? Strålande isåfall. En favorit. 

 Partition

WHOA. 

En exklusiv hotellfrukost leder till dagdrömmande där Bey föreställer en strippfantasi, med en silhuettscen som för tankarna till Bound 2, ett svankande mot ett tygrep och mycket på samma tema som i  "Dance For You" (sunkig på så sätt att den utgår från den manliga blicken) men antagligen det mest direkt sexuella vi sett/hört från henne. 

Horny? Fuck? Åma i string på ett piano? Jay Z som feels her up i ett bilbaksäte? Tur att låtens Do the 

betyg: 3 Haunted

Skräckfilmsestetik med osexigt sex som givetvis förlagts till ett hotell. Ett Madonna-tilltal och ett dånande, moderniserat Depeche Mode-sound blandas med trap i låten som skiljer sig mest från Beys tidigare verk. 

betyg: 3 Blue

Twerkande småtjejer i Brasilien och Blue Ivy på höften i en låt som börjar i en slätstruken ton och efter en del trap landar i babyjoller. It can be done, tydligen.

betyg: 3 Rocket

Har vi inte bannlyst bus mellan lakanen-videon än?Soulful men lättsam förspelslåt. "I do it like it's my profession" är radsvaret till Timberlakes "Making love like professionals on the first time" i Strawberry Bubblegum. De vet att det inte är något positivt? Som mest explicit blir det när en borr penetrerar en träbräda och Bey refererar till "my fountain". 

Haha. 

betyg: 3 Jealous

Jag har lagat mat åt dig, naken, och sitter här i takvåningen, naken, var fan är du? Rimlig fråga, från svartsjuk B. För rock/poppig för mig i övrigt. 

Plus för:

 - Droppar "freakum dress"!

betyg: 3 Pretty Hurts

"Perfection is a disease of a nation", dags att kompensera för alla exponerade kroppsdelar!

Vi får se förberedelser inför skönhetstävlingar, kvinnlig rivalitet, kroppsligt självförakt, ångest och en urspårad besatthet vid att konstant korrigera sitt utseende. Till ett sprakande electro-beat proklamerar hon "It's the soul that needs a surgery". Vet inte om Bey inte inser hur hon själv bidrar till skev kroppsuppfattning eller om hon försöker väga upp för det. 

betyg: 3 Heaven

Blurrade bröst under ett nattligt skinny dip och fylletatueringar, B minns en rolig, död kompis i en svag sorgballad. 

betyg: 3 XO

Har vi inte bannlyst bus på nöjesfält-videon än? Låten angränsar till Coldplay- och Katy Perry-land: Im out. 

Läs mer

Jay Z:s lyxkollektion för Barneys

Parisa Amiri 18:04 22 Nov 2013

Finns ett par sätt att basunera ut faktumet att man har tillgång till snuskigt mycket pengar och att man anser sig ha god smak. Ha på sig dyra grejer. Fota sig själv i dyra grejer. Brassa ut dessa foton på Instagram. 

TRÅKIGT, tyckte allas vår mastodontgullis Jay Z. Och kände att han kan på något sätt bli ännu rikare av att vara rik med god smak. 

Så han lyckades få sitt andra hem, lyxvaruhuset Barneys för mall rats från Upper East Side och rika européer, att ta in en julkollektion bestående av produkter han tagit fram med några av sina favoritmärken. 

Allt för att kunna kitta sin wifey Beyoncé.

Collegejacka. Ballt. 

FRÅN MONCLER. 

Samtliga vasastans- och östermalmsmammor ställs inför en personlig kris. 

En dubbelring för sisådär 12,500 dollar från något som valt att kalla sig Hoorsenbuhs med texten "New York City". Är det någon som kommer undan med att branda något med detta söndernötta (tack för det Punkt Shop, Gina Tricot, Laila Bagges stylist) så ÄR det väl New Yorks hederspresident* Jay Z. 

Verkar som att hon tyvärr inte fått tynga ner handleden med någon av Hublot-klockorna i kollektionen? Snålt. 

*Obs, är besatt av titeln hederspresident sen jag såg att Mathias Dahlgren utnämnts till det för kock-VM. Som att "president" i sig räckte inte utan behövde toppas med HEDER. Gör mig till hederspresident av att dricka liggandes och min lycka är gjord. 

Och slutligen, hiphopens mesta attribut these days, att jämföra med tequilan Patrón när det begav sig och t.ex. läderkilten förra året - den exklusiva skidmasken! Lex Kanyes ansiktsaccessoarer

Använder någon ens skidmasken för originalsyftet numera? Alltså till att råna 7-Elevens i utsatta områden?

Hon fick mersmak när hon upptäckte denna strålande fördel:

När enorma glasögon och keps inte räcker till för att komma undan allas nyfikna blickar som kändis, FÖRSVINN in i den stora massan med en Louis Vuitton-brandad skidmask. Du kan i princip leka att du är osynlig! 

Mer godis i Jay Zs ödmjuka julkollektion för Barneys är boxningsshorts för 30 papp, en Rick Owens-jacka för 60 000 dollar, gullisens egen parfym "Gold", en mysig cigarrlåda och såklart Sveriges numera största stolthet, Stutterheim-regnrocken! Börja julshoppa nu.

Läs mer

På repeat just nu: Inside Magna Carta Holy Grail

Parisa Amiri 14:29 20 Jun 2013

Ja, det är en Samsung-reklam, så observant av dig men släpp det för en stund (och inse att du ska glädjas för att samarbeten som det möjliggör dina favoritartisters karriärer, lex pissdiskussionen kring Beyoncé senast), låt oss ta en titt på denna teasefilm inför Jay-Z's kommande "Magna Carta Holy Grail":

Swizz Beats pekar och har sig i bakgrunden, Timbaland tyngd under guldkedjor, älskade Pharrell med det där purunga utseendet, hiphopens farfar Rick Rubin myser barfota på en soffa (den nya sortens framgångsperson right there) och Jay-Z grabbslåss och lyssnar på sina - fantastiska - produktioner i en studio.

Höjdpunkter: när Jay-Z säger saker som "lush sounds", fyrar av sitt svingulliga skratt och går igång på sin egen musik med lite handledsböjningar. Can do no wrong!

Läs mer

American Royalty

Parisa Amiri 12:54 22 Jan 2013

Läs mer

Unnade mig detta: Watch The Throne

Parisa Amiri 15:15 1 Jun 2012

I sann Jonas Cramby-anda gick vi på klättringsexpedition i tisdags. Ingen fleece eller jaktkniv till hands men vi klarade oss upp till våra platser i Globen ändå, högt upp där luften är syrefattig - Kristin blödde näsblod - och en tappad krona kan krossa en fullvuxen man. Sällskapet känner ni igen, mina livskamrater Kristin och Ida.

Jag, liksom övriga Stockholm, skulle se konserten känd från Instagram: Watch The Throne

Det öppnade med H.A.M.Kanye och Jay-Z befann sig ovanpå två gigantiska akvariekuber tio meter över parketten. Akvariet var fyllt av livs levande vithajar, importerade från ett hav i närheten. 

Nä. Men det var början på en serie penisförlängardjur som fick agera visuella effekter tillsammans med balla laserstrålar. Förutom hajar fick vi se dobberman-hundar, örnar, tigrar och andra...rovdjur. 

Redan i kön utanför Globen kunde jag konstatera att säkert 80% av publiken var Kanye West-fans, alltså svennebanan som hört ett par gamla Kanye-låtar på en 18årsklubb i Gamla Stan. Oerhört deprimerande. 

De växlade mellan att framföra Watch The Throne-låtar och sina egna. Älskade Jigga valde i början att anonymisera sig på scen med solglasögon, keps och luva och ingen kan ha blivit gladare än jag när han lät oss se hans hundögon ihop med det där leendet. Dags för denna klassiker: GAH.

Stolt medlem av denna sekt. 

Kul: efter konserten gick vi till efterfesten på Wall/V där självaste Jay-Z satt i ett hörn med sitt entourage (och x antal småtjejer?). Jag stod såklart tre meter bort och hyperventilerade, men fick EN BLICK. Ska leva på detta i åtminstone fyra år. Vid ett tillfälle spelade den influgna dj:n som borde ha ersatts av Kristin/Ida, aka Stockholms bästa djs, BRUNO MARS. Ett jävla hån. Kaos utbröt och dj:n bytte låt tio sekunder in. 

Under Kanyes ego-halvtimme - grills gleamin - på den röda kuben körde han samma utnötta kärleksrant som han förpestade oss med på Way Out West i somras. Höll för öronen och satt i Idas knä. Både beundrar och föraktar den personen.

Sista ordet från duon, efter sjätte rundan av Niggas in Paris - OBS: har film på vårt beteende som jag kanske vågar lägga upp - hade Kanye, och han sa "You're gonna remember this moment for the rest of your life. You're welcome."

Var han TVUNGEN att förstöra ögonblicket? Kan någon sätta honom på Concerta så att vi slipper den skiten, tack. I övrigt: faktiskt en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Betyg: PPPP+. Stundtals kasst ljud :(. 

Hela setlisten kan ni lyssna på här. Men lite kort bara:

Bästa från Watch The Throne: Äh, alla. Men speciellt: New Day. Älskade att de var så hudlösa och körde den så innerligt. Grät som ett barn. Lift Off (FAN vad vi trodde att Beyonce skulle gästa här), No Church in The Wild, Niggas in Paris (såklart). Saknade Made in America.

Bästa från Jay: Hard Knock Life, Izzo, Empire State of Mind, On to The Next One, Dirt Off Your Shoulder, I Just Wanna Love U (när FAN ska Pharrell släppa nytt?!), Big Pimpin och 99 Problems. 

Bästa från Kanye: Can't Tell Me Nothing, Jesus Walks, Flashing Lights, Runaway, All Of the Lights och - tro det eller ej -  Gold Digger, som han klämde in mellan Jays Big Pimpin och 99 Problems. Hehe. 

Det har undrats över vem behöver Watch The Throne-samarbetet, alltså den andre, mest? Det ska jag svara på: Kanye behöver Jay-Z för respekten och Jay, som redan peakat och nu bara är MUSIKMOGUL kan behöva popularitetsskjutsen efter floppade Blueprint 3. 

Så. That Shit Cray. 

Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla