Varför Lily Allen upprör for dummies

Amat Levin 16:56 14 Nov 2013

Lily Allen är tillbaka med en ny låt och video, som ni kan se här ovan. Många har hyllat videon för att den driver med förväntningarna kvinnor har hängandes över sig och samtidigt reclaimar sexualiteten. MEN. Många har också stört sig på hur Lily Allen går tillväga när hon gör sin poäng. Låt mig förklara:

1. I videon ser man en fullt påklädd Allen som driver med att hon inte kan twerka. Men det gör ju inget eftersom ”Don't need to shake my ass for you because I've got a brain”, som hon säger i början av låten. Allt gott så långt. Men sen sabbar hon allt genom att fylla videon med (bruna) kvinnor som gör just det Allen inte behöver göra eftersom hon har en hjärna. Vad säger det om de andra kvinnorna?

2. Nej, det är inte BARA bruna kroppar som visas. Två andra syns. I bakgrunden. Och det är just det – vilka kroppar är det som är i fokus, blir inzoomade och hälls champagne på? Varför sexualiseras inte de andra kropparna i samma utsträckning?

3. Precis som i Miley Cyrus VMA-framträdande och ungefär alla Iggy Azalea-videor reduceras alltså här de (bruna) kropparna till rekvisita. Cyrus använde kropparna som verktyg för att visa att hon minsann visst är cool, häftig och ”nere med hiphop”, Allen använder dem för att göra en poäng/framhäva sig själv. Hon tar liksom på samma gång avstånd från ett beteende som hon ändå profiterar på genom att ha med i videon.
Det finns naturligtvis mängder av videor som är betydligt värre är Lily Allens. Men det stör mig när den hyllas som särskilt feministisk. På vems bekostnad är hon feministisk? Det där var en snabbgenomgång.

Här följer ett par länkar till skribenter som redan har uttryckt det så bra det går:

Ayesha A. Siddiqi på Noisey

Suzanne Moore på The Guardian

Mia McKenzie på Black Girl Dangerous

Fler blogginlägg från Amat Levin