The Place Beyond the Pines och Ray Liottas underbara creepyness

Amat Levin 18:47 31 Jan 2013

Såg The Place Beyond the Pines idag, en ny film från Blue Valentine-regissören Derek Cianfrance och som återigen har Ryan Gosling i en av huvudrollerna. The Place Beyond the Pines är egentligen tre filmer i en – först bjuds vi på Goslings bankrånande motorcykelstuntman (ja, den här påminner lite om Drive), sedan följer Bradley Cooper och hans kamp mot en korrumperad poliskår och sist av allt får vi (undviker spoilers här) se vilka konsekvenser Gosling och Coopers val får ett antal år senare.

Det är en väldigt välspelad film, den är spännande och känns originell i sitt upplägg. Samtidigt upplevde jag den extremt spretande, vilket drar ned betyget. Men vad som höjer betyget igen är Ray Liotta och hans fantastiska creepyness. Liotta är väl mest känd för huvudrollen i Goodfellas (min favoritfilm!), och det är synd att han inte riktigt har levt upp till den gigantiska potential som man kunde skåda där. Men visst har han använt sin talang för att gestalta en rad, nästan uteslutande, creepy roller. Typ:


Stirrande polis i Identity.

Stirrande korrupt polis i Cop Land.


Seriemördande våldtäksman i Turbulance.


...

Att han blir mer och mer lik Jokern för varje år gör inte direkt hans olustiga aura mindre obehaglig. Även när han spelar snäll är han obehaglig. Så gå och se The Place Beyond the Pines när den släpps. Ja, Gosling är bad ass och Cooper är douche, men se den också för Liottas skull.

Recension kommer i Nöjesguiden #3.

Fler blogginlägg från Amat Levin