Oscarsgalan 2014 – en sammanfattning

Amat Levin 11:31 3 Mar 2014Tårar har spillts, mammor har tackats och Jennifer Lawrence har snubblat – Oscarsgalan är avklarad för det här året. Till störst del var det både väntade och värdiga vinnare. Här kommer pristagarna i de kategorier jag bryr mig om:


Bästa film
12 Years a Slave

Övriga nominerade: American Hustle, Gravity, The Wolf of Wall Street, Dallas Buyers Club, Her, Nebraska, Philomena, Captain Phillips.

En värdig vinnare och den bästa skildringen av det amerikanska slaveriet sedan Roots. Den verkar drabba folk på lite olika sätt. Vissa tycker att det är det mest hemska det någonsin sett, andra verkar bli uttråkade av att det faktiskt inte händer så mycket i den. Men som jag skrev i min recension, jag tycker nog att det är lite av poängen. Annars tycker jag nog att de fegar ur här genom att ha med så många nominerade här. Tänker att Philomena, Captain Phillips och American Hustle lätt hade kunnat strykas.


Best manliga skådespelare
Matthew McConaughey – Dallas Buyer's Club

Övriga nominerade: Christian Bale – American Hustle, Bruce Dern – Nebraska, Leonardo DiCaprio – The Wolf of Wall Street, Chiwetel Ejiofor – 12 Years a Slave.
Stackars Leo får leta vidare efter sin Oscar. Varken The Wolf of Wall Street eller Dallas Buyer’s Club gjorde mycket för mig, men både DiCaprio och McConaughey stod för strålade insatser. Och McConaughey höll ett tacktal som var som om någon hade skrivit en parodi på ett McConaughey-tacktal. Och det är absolut ingen diss. McConaughssansen är officiell!


Bästa kvinnliga skådespelare
Cate Blanchett – Blue Jasmine

Övriga nominerade: Amy Adams – American Hustle, Sandra Bullock – Gravity, Judi Dench – Philomena, Meryl Streep – August: Osage County.

Kvällens mest självklara vinnare. Cate Blanchett är en av få skådisar som lyckas med konststycket att göra en Woody Allen-film helt till sin egen. Tror att hennes vinst här aldrig var allvarligt hotad.


Best manliga biroll
Jared Leto – Dallas Buyer's Club

Övriga nominerade: Barkhad Abdi – Captain Phillips, Bradley Cooper – American Hustle, Michael Fassbender – 12 Years a Slave, Jonah Hill – The Wolf of Wall Street.

Vet inte varför, men har alltid haft svårt för Jared Leto. Kanske för att hans 30 Seconds to Mars-band verkar vara så töntigt/tråkigt/ointressant. Han var dock bra i Dallas Buyer’s Club, men jag hade föredragit både Michael Fassbenders vidriga slavägare från 12 Years a Slave eller Bradley Coopers inte-så-smart-som-han-själv-tror-agent från American Hustle. Men de kommer att få fler chanser. Barkhad Abdi var, i sin debutfilm, sjukt obehaglig som piratledare och det var kul att han blev nominerad. Ska bli intressant att se hur hans filmkarriär utvecklar sig.


Bästa kvinnliga huvudroll
Lupita Nyong’o – 12 Years a Slave

Övriga nominerade: Jennifer Lawrence – American Hustle, Sally Hawkins – Blue Jasmine, Julia Roberts – August: Osage County, June Squibb – Nebraska.”Vem ÄR det där?” var frågan som fyllde mitt huvud under stora delar av 12 Years a Slave. Lupita Nyong’o var sagolik i den utmanande rollen som Patsy och det är smått ofattbart att det här var hennes långfilmsdebut. Om jag älskade hennes tacktal? Ja!I övrigt går kvällens bästa tweet till ovanstående.


Bästa regi
Alfonso Cuarón – Gravity

Övriga nominerade: David O. Russell – American Hustle, Steve McQueen – 12 Years a Slave, Alexander Payne – Nebraska, Martin Scorsese – The Wolf of Wall Street.

På något sätt påminde Gravity mig om Avatar. Som filmer var de inte mycket att bli exalterade över – som visuellt konstverk, däremot? Jag har ingen aning om hur Alfonso Cuarón fick ihop Gravity. Allt jag vet är att det var så snyggt att jag satt och gapade under hela filmen.


Bästa manus
Spike Jonze – Her

Övriga nominerade: American Hustle, Blue Jasmine, Dallas Buyers Club, Nebraska.

Her verkar vara en av årets största vattendelare. Vissa gillar den, andra hatar den. Jag tyckte att den var mysig. Visst, samhällskritiken och de filosofiska frågorna den väckte var inte särskilt avancerade, men jag är svag för såna här tankeexperiment i semi-sci-fi-världar.

Bonus: 
Läs förresten Sebastian Lindvall om den ständigt aktuella problematiken med Oscarsgalan här

Fler blogginlägg från Amat Levin