VPN-tjänster är en växande marknad. Vår internetanvändning ökar och vi letar ständigt efter nya sätt att skydda oss mot intrång och spårning. VPN står för Virtuellt Privat Nätverk och är en väldigt användbar tjänst i nutiden.
Fördelar med VPN-tjänster
VPN-tjänster har blivit väldigt populära och snabbt! Detta beror på många olika anledningar men i huvudsak dessa tre:
- Säkerhet på nätet - Det blir i princip omöjligt att spåra din surfaktivitet samt att hackare inte kan komma åt din data.
- Undvik geoblockering - Du kan till exempel titta på amerikanska Netflix som har mycket mer att erbjuda om du jämför med den svenska versionen.
- Ökad sekretess - Undvik att hemsidor, tredje parter och i värsta fall vem som helst kan se vad du gör online.
Gratistjänst eller betaltjänst - vilket är bäst?
Självklart vill vi alla slippa betala för tjänster, men naturligtvis får du inte lika mycket funktioner och hög kvalitet med en VPN-tjänst som är gratis. Det är ingen hemlighet att du får bättre tjänster om du betalar.
Ett alternativ kan vara att börja med en gratistjänst – läs då på vad som ingår i tjänsten och vad du kan förvänta dig. Läs mer om gratistjänster här för att ta reda på om gratis är något för dig eller om du hellre betalar.
Nedan står några av nackdelarna med en gratistjänst listade:
En del gratistjänster loggar trafik
Det största problemet med gratistjänster är att de flesta loggar trafik och säljer den vidare till en tredje part. Vanligtvis är den tredje parten annonsörer som kan tjäna mycket pengar på att samla in data.
Då gratistjänsterna inte tjänar något på tjänsten de erbjuder måste de få intäkter på något annat sätt. Det är oftast genom att sälja trafik.
Naturligtvis gäller detta inte alla gratistjänster men det kan vara onödigt att ta risken.
Vanligtvis väljer vi en VPN-tjänst just för att dölja vår trafik men de flesta gratistjänster har den motsatta effekten. Om du mot all förmodan ändå skulle välja en gratistjänst, läs då igenom användarvillkoren noggrant.
Hastigheten minskar märkbart
Gratistjänster har oftast för få servrar, detta i samband med väldigt många användare leder till att hastigheten minskar märkbart. Det kan vara väldigt irriterande med för låg hastighet även om vi inte alltid behöver den högsta hastigheten. Då det verkligen kan ställa till med problem är vid streaming och onlinespelande.
Oftast inga servrar i Sverige
En annan nackdel med gratistjänster är att de sällan har servrar i Sverige. Oftast har de endast servrar i de större länderna.
Om du bor utomlands och vill streama svensk TV kan du tyvärr inte det med en gratistjänst då det saknas servrar i Sverige.
Du kan även få problem att komma åt geoblockerat innehåll då du befinner dig i Sverige.
Databegränsningar
De flesta gratistjänster har databegränsningar vilket kan ställa till med problem om du streamar filmer eller laddar ner filer. Om du till exempel tittar mycket på Netflix eller spelar online kan det vara mycket irriterande med dagliga begränsningar.
Det finns däremot betalningstjänster som även erbjuder en mer begränsad gratistjänst. De har oftast de mest pålitliga användarvillkoren bland gratistjänsterna.
Prova-på perioder: ett bra alternativ
De allra flesta VPN-tjänster erbjuder en 30-dagars garanti period. Dvs. om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka. Du kan då prova på olika VPN-tjänster och se efter vilken som passar dig och din enhet bäst.
Vi använder alla internet på olika vis och behöver därmed få olika sorts skydd och hastighet. Dessa “pröva på perioder” kan hjälpa dig att se över hur tjänsten fungerar, hur användarvänlig den är, vilka servrar som finns/hur bra de fungerar samt hur hastigheten påverkas.
Hur du väljer rätt VPN-tjänst
Det du måste börja med är att lista ut vad du behöver en VPN-tjänst till. Vill du åt alla applikationer, streaming eller endast säkerhet och integritet?
VPNportalen.se har utfört en helt opartiskt undersökning där de listar för och nackdelar med de olika VPN-tjänster som finns. Självklart finns det fler än vad som presenteras i resultaten. VPNportalen.se har endast listat de tjänster som utmärkt sig i de utförda testerna.
Faktorerna som har setts över är:
- Kryptering
- Sekretess
- Hastighet
- Utbud av IP-adresser
- Kostnader
- Tillgängliga enheter
- Kundservice
Se över resultaten och hitta den tjänst som passar bäst för dig och din enhet!
Börja använda en VPN-tjänst
Det är väldigt enkelt att börja använda en VPN-tjänst. Alla är vi inte tekniskt lagda och en del av oss kan tycka att det verkar väldigt krångligt att använda en VPN-tjänst. Tvärtom är det så enkelt att till och med ett barn kan börja använda VPN-tjänster.
När du väl har hittat den tjänst du vill börja prenumerera på behöver du endast ladda ner applikationen. Då du öppnar applikationen för första gången startas en guide som hjälper dig att installera programmet. När allt är klart behöver du endast välja en server!
Om du endast vill skydda din data och din enhet är det rekommenderat att välja en server nära dig. Om du däremot vill få tillgång till fler filmer och serier på till exempel Netflix kan du tillfälligt välja en amerikansk server.
Är VPN-tjänster lagliga i Sverige?
VPN-tjänster är inte lagliga i alla länder men i just Sverige är det fullt lagligt att använda sig av en VPN-tjänst. Detta förutsatt att den aktivitet du håller på med är laglig.
I Kina och Irak är det däremot olagligt att använda sig av VPN-tjänster utan statens godkännande. Det är därför inte rekommenderat att använda sig av VPN-tjänster i dessa länder då leverantörerna förmodligen har fått gå med på krav om censur och sämre integritet.
VPN-tjänster som inte blivit godkända av staten i dessa länder är helt enkelt blockerade.