Snoppflopp och punkparty på Grönan

Bertil Jansson 13:41 23 May 2022

Iggy Pops fartfyllda karriär innehåller det mesta. Här är hela historien från det första trumsetet fram till Polarpriset och den kommande konserten i Stockholm.

Hela musikvärldens rockfarfar Iggy Pop har nyss fyllt 75 år och gör under försommaren två besök i Sverige. Det första för att ta emot Polarpriset, det andra för ett sedan tidigare inplanerat turnéstopp i Stockholm. Iggy Pops liv, karriär och musik har präglats av ungefär samma intensiva fart och satsning. Här är hela historien – och ett urval av konserterna i Sverige.

1947: James Newell Osterberg, som han egentligen heter, föds i småstaden Muskegon, Michigan. Mamman har danska och norska rötter. Efternamnet Österberg kommer från den svensk-amerikanska familj som adopterade pappan. Jim, som sonen kallas, växer upp i en husvagnspark, har läshuvud och lyckas bra i skolan. I tioårsåldern får han ett trumset av sina föräldrar. Ljudnivån i det lilla mobila hemmet är därefter ofta hög.

1962: Jim startar med en kompis gruppen The Iguanas. Från bandets namn får Jim smeknamnet Iggy och blir lokal halvkändis som talangfull trummis. I mitten av 60-talet är The Iguanas ett av banden att räkna med i den alternativa utkanten av Michigans musikscen. En cover på Richard Berrys Louie Louie tillhör deras populäraste nummer. Efter några år splittras kompisgänget och Iggy börjar spela trummor i bluesbandet Prime Movers.

1967: Ivrig att göra något helt nytt startar Iggy, tillsammans med kompisarna Ron och Scott Asheton, en grupp som till en början kallas The Psychedelic Stooges. Musiken liknar inget annat – förutom gitarr, bas och trummor används allt från dammsugare och oljetunnor till köksmixer som instrument. Snart har bandet skaffat en manager, som är helt klar på att Iggy ”försöker skapa något annorlunda”. 

1968: I mars gör The Psychedelic Stooges sin första spelning på The Grande Ballroom i Detroit. Recensenten på University of Michigans studenttidning gillar gruppens intensitet och sångarens originalitet. 

1969: The Stooges har efter sina snabbt beryktade spelningar, med en totalt oförutsägbar Iggy som sångare och frontfigur, ofta provokativ och långt ute i publiken, hängande i lampkronor och liknande, fått skivkontrakt med Elektra. I augusti kommer debutalbumet The Stooges, producerat av John Cale, med låtar som 1969, No Fun och I Wanna Be Your Dog. En turné följer med konserter som recensenterna beskriver som både fantastiska och skrämmande, med en totalt vild Iggy i fokus, vid flera tillfällen blödande från diverse sår han tillfogat sig själv.

1970: Ett år efter debuten släpps The Stooges andra album Fun House, inspelat i Los Angeles. Låtar som Loose, TV Eye och Dirt får recensenten på musiktidningen Creem att skriva en lyrisk recension. Saxofonisten Steve Mackay är ett nytillskott i gruppen, där drogmissbruket tilltagit under året. Konserterna på den följande turnén börjar snart urarta och gruppen krackelerar.

1973: Efter några svängiga år av drogavvänjning och rehabilitering släpper Iggy & The Stooges, som gruppen nu kallas, i maj ett tredje album, Raw Power. Det är inspelat i London och mixat av Iggys vän David Bowie. James William är ny gitarrist och briljerar inte minst på låten Search and Destroy, som sedan ska komma att tolkas av många punkband. Recensenten i Creem tycker att Raw Power är sjuttiotalets bästa album, med ”fantastiska utbrott av apokalyptisk interstellär energi, begränsad enbart av samtidens teknologi”. Turnén som följer blir en mix av magiska konserter och rent kaos. Drogmissbruket tilltar igen och i början av 1974 bestämmer sig Iggy för att lägga ner gruppen.

1977: Mitt under punkens glansdagar återkommer Iggy Pop, nu som soloartist och renlevnadsman, i stort sett, med två album producerade av David Bowie. The Idiot släpps i mars och i september även Lust for Life, som spelats in på två veckor i Berlin. Förutom titelspåret innehåller albumet även den numera klassiska The Passenger. Recensenterna är lyriska över comebacken. Arbetsdisciplinen har Iggy lärt sig från den hårt jobbande Bowie, som också spelar keyboard i bandet under The Idiot-turnén. När Iggy Pop i september spelar på Konserthuset i Stockholm inleder han med Sixteen och Lust for Life och avslutar med I Wanna Be Your Dog.

1978: I slutet av maj landar Iggy Pops TV Eye Tour på Domino i Stockholm. Konserten inleds med Penetration och avrundas med Cock in My Pocket. När Svenska Dagbladets rockskribent Stefan Malmqvist i en intervju får frågan om sina bästa konsertminnen hamnar den här först i listan. Ett par dagar senare landar TV Eye Tour i Malmö Folkets Park. Dagen därpå är det dags för Örebro – där konserten blir avbruten efter några låtar, då Iggy Pop sagt några ”fuck” och ”fucking” för mycket och publiken i Brunnsparken börjar bombardera scenen med stenar och ölburkar.

1983: Albumen New Values, Soldier och Party följs av en ny period med tilltagande alkohol- och drogproblem. Iggy Pop lägger in sig på en avvänjningsklinik i Los Angeles, där han med egna ord ”lär sig stiga upp på morgonen, ta sig genom dagen och göra basala saker för att sätta upp ett eget litet hem, hålla koll på ekonomin, betala skatter och hyra en lägenhet”. 

1986: Iggy har sedan en tid funderat på hur det skulle vara att skapa musik spiknykter. Tillsammans med Steve Jones, tidigare gitarrist i Sex Pistols och även han numera motståndare till allt vad droger heter, skriver han låtar till albumet Blah Blah Blah. David Bowie producerar igen. Covern Real Wild Child når topplistorna i flera länder och skivan blir Iggy Pops bäst säljande album.

1987: Sent i juni spelar Iggy Pop på Eriksbergsvarvet i Göteborg som förband till David Bowies ”Glass Spider Tour”, där Iggys ”sjövilda förbandsset” enligt Aftonbladets Håkan Steen är den stora behållningen.

1988: I november spelar Iggy Pop på Scandinavium i Göteborg. Tonvikten i setet ligger på låtar från skivan Instinct och klassiker från hela karriären med The Stooges och framåt. Extranumren blir många, från Cold Metal fram till avslutande I Got a Right.

1990: Iggy Pop får sin första hit i USA med låten Candy, en duett med B-52:s sångare Kate Pierson. Albumet Brick By Brick innehåller också låtar som ”I Won´t Freak Out” och ”Butt Town”.

1991: Efter en trevande start på konserten på Isstadion i Stockholm får Iggy Pop styr på grejorna, strax efter att han pliktskyldigt visat snoppen. Sedan spelar han och bandet ”rock’n’roll som får publiken att undra vad han höll på med i början”, skriver Expressens recensent. Extranumret blir en ”explosiv variant” av Jimi Hendrix Foxy Lady. 

1993: Albumet American Caesar släpps och singlarna Wild America och Beside You säljer bra.

2001: Iggy Pop spelar på Hultsfredsfestivalen, inleder med låtarna Mask och Español samt avrundar med en kvartett Stooges-klassiker, där TV Eye blir slutpunkten.

2003: Ron och Scott Asheton från The Stooges medverkar på nya albumet Skull Ring, samarbetet ger mersmak, och kompletterade med nya basisten Mike Watt återförenas The Stooges. Konserten i Detroit samma år är en höjdare som finns på Youtube. Under drygt tio år framöver turnerar gruppen flitigt runt hela jorden.

2006: Iggy Pop sjunger på Teddybears nyinspelning av singeln Punkrocker, som blir en mindre hit i USA.

2010: The Stooges väljs in i The Rock And Roll Hall of Fame och Iggy Pop hinner i sitt tacktal både vara rörd över den andra chans gruppen har fått och ge ett par gliringar mot den musikindustri han alltid varit skeptisk mot – och som nu belönat honom. 

2013: Iggy & The Stooges spelar på Liseberg i Göteborg och ”det är raw power från allra första stund” skriver en recensent. Versionerna av klassiker som No Fun och I Got a Right tycker denne är särskilt imponerande, ”med 1973 års känsla konserverad”.

2016: Iggys soloalbum Post Pop Depression blir en framgång både i USA och Europa. Samma år meddelar James Williamson att The Stooges lägger ner, av den enkla anledningen att alla medlemmar förutom han och Iggy Pop är döda. Det här året spelar Iggy Pop för fjärde gången på Gröna Lund i Stockholm och är som 69-åring i någon slags manisk punkform, tycker Aftonbladets recensent. ”Han fladdrar från kant till kant. Studsar, flaxar, yr omkring” och välter ut hitsen, ”de första 20 minuterna är som att se konserten baklänges”.

2022: Polarpriset tilldelas Iggy Pop, för att han med unikt mod, utspel och rå kraft banat väg för punken och postpunken, ”och som artist personifierar och förkroppsligar allt vad rockmusik handlar om”, som det bland annat heter i motiveringen. Den 24 maj tar han emot priset i Stockholm, dit han sedan återkommer redan den 10 juni för en sedan tidigare inbokad konsert.

Citat och fakta är i huvudsak hämtade från böckerna I Need More: The Stooges and other Stories, av Iggy Pop & Anne Wehrer (Karz-Cohl Publishing, 1982), och The Wild One: The True Story of Iggy Pop, av Per Nilsen & Dorothy Sherman (Rosebud Publishing, 1988).

OM IGGY POP

James Newell Osterberg som han egentligen heter, föds 1947 i Michigan, USA. 1967 bildar han och tre kompisar The Stooges. 1969 kommer debutskivan med gruppens namn, året därpå Fun House och ytterligare några år senare, 1973, Raw Power. Efter den stilbildande trilogin splittras gruppen och Iggy Pop inleder en solokarriär med skivor som Lust For Life, The Idiot, Party, Blah Blah Blah, Brick By Brick och många andra. 2003 återförenas The Stooges och flitigt turnerande följs upp av albumet The Weirdness (2007).  Iggy Pop har samarbetat med artister som David Bowie och Slash och grupper som Blondie, New Order och Teddybears.

Den 21 april fyllde Iggy Pop 75 år. Den 24 maj tar han emot Polarpriset 2022 i Stockholm, och den 10 juni gör hans sedan tidigare planerade sommarturné ett stopp för konsert i Filadelfia Convention Center i Stockholm.

POLARPRISET 2022

Polarpriset 2022 tilldelas Iggy Pop, som med gruppen The Stooges skapade ”ursinnig rockmusik” genom att blanda influenser från blues och frijazz med oljuden och slamret från bilindustrin i Michigan. I Polarprisjuryns motivering heter det vidare att Iggy Pop med mod, utspel och ”raw power” banat väg för punken och postpunken och att han som artist personifierar och förkroppsligar allt som rockmusik handlar om. Iggy Pop får priset tillsammans med den franska konstmusikgruppen Ensemble Intercontemporain och ceremonin sänds på TV4.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!