I succéserien Tunna blå linjen får vi följa några poliser i Malmö under deras slitiga vardag. Om serien kommer att inspirera fler eller färre att vilja söka sig till polisyrket får vi väl se, men faktum är att antalet polisanställda i Sverige ska öka med minst 10 000 till 2024 om regeringen får bestämma. Såhär blir du en av dem.
Tunna blå linjen hade premiär på SVT den 17 januari, och hyllningarna lät inte vänta på sig. I rollerna ser vi såväl välkända skådespelare såsom Gizem Erdogan som debutanter i form av bland annat Joy M'Batha. Den senare har dessutom tillsammans med Familjen, Irya Gmeyner och Martin Hederos bidragit till seriens soundtrack.
Tunna blå linjen utspelar sig i Malmö, en stad som figurerat i såväl svensk som internationell press de senaste åren i mindre smickrande sammanhang då det har handlat om gängkriminalitet och dödskjutningar. Men inspirationen till serien kom till manusförfattaren Cilla Jackert av att hon följde kontot YB_Södermalm på Twitter. Hon skickade in en och en halv sida synopsis till SVT redan 2014, och de nappade på idén.
Serien handlar om poliserna Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye. Deras arbetsplats är gatorna i Malmö, där de möter allt från a-laget i parken till missbrukare, rånare och våldtäktsoffer. Serien bygger på en gedigen research av malmöpolisens arbete, och enligt Alexandra Goncalves som själv jobbar som polis i Malmö har den landat väl hos yrkeskåren.
– Den generella åsikten är helt klart positiv, att serien är verklighetstrogen.
Finns det något som inte förekommer i verkligheten?
– Bara detaljer isåfall, och det är den uppfattningen jag har från mina kollegor också. Det finns en detalj jag själv har reagerat på, och det är i första avsnittet när de går ner i dammen för att leta efter barnet. Då tar båda poliserna av sig bältet och det skulle vi aldrig göra utanför stationen.
För att komma tillrätta med gängkriminalitet och dödskjutningar satte regeringen ett mål under 2017 att öka antalet anställda poliser i Sverige med 10 000, en siffra som även fastslogs i januariavtalet. Det kan låta som en hissnande siffra och det är få som faktiskt tror att denna går att nås. Kanske kan en verklighetsbaserad polisserie då ge en extra knuff.
Intresset för polisutbildningen är det egentligen inget fel på. Men samtidigt som platser på polishögskolorna gapar tomma varje år, är det väldigt få av de som faktiskt söker sig till yrket som antas. Inte mer än cirka fem procent av de som söker erbjuds i slutändan en plats. Att så många faller bort förklaras först och främst med att de sökande saknar de betyg som krävs för utbildningen, men även andra faktorer spelar in.
– Flest faller bort i begåvningstestet. Men många faller också på konditionsbiten, säger Nyh Radebo, pressansvarig på Rekryteringsmyndigheten, i en intervju med Aftonbladet.
Även sömnbesvär är en betydande faktor för bortfallen. Den som vill göra om testen får göra det igen efter tre månader när det gäller konditionstestet och efter ett år för begåvningstestet. Huruvida poliserna Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye skulle klara dessa är upp till tittarna att avgöra.
Tunna blå linjen finns på SVT Play och det släpps ett nytt avsnitt varje söndag. En andra säsong är också redan beställd av SVT.
ATT SÖKA TILL POLISUTBILDNINGEN
Du kan söka till polisutbildningen året om, och det första du gör att att registrera din ansökan på rekryteringsmyndighetens webbplats. Rekryteringsmyndigheten hanterar antagningsprocessen på uppdrag av polisen, samt genomför testerna och undersökningarna vid den medicinska och psykologiska prövningen.
Därefter får du svara på en enkät med frågor om hälsa, fysik och dina personliga förutsättningar. Förutsatt att du går vidare ifrån denna, samt uppfyller nedanstående antagningskrav är det därefter dags för den slutgiltiga prövningen.
Antagningskrav
Svensk medborgare.
18 år, du måste ha fyllt 18 år när du ansöker.
Giltigt svenskt körkort (B-behörighet), ej automat.
Särskild behörighet
Simkunnig
Fysiska krav
Medicinska krav
Psykologiska krav
Godkänd säkerhetsprövning
Läs mer på rekryteringsmyndigheten.se.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2021.