Hälsa och festande – så funkar det

Staffan Lindberg 17:13 7 Apr 2009

Det cirkulerar mängder av myter kring hälsa i förhållande till festande. Vi vet minst ett par läkare på klubbdansgolven som inte spottar i glasen. Så vi undrar förstås hur det egentligen ligger till? Vi provade sanningshalten i ett par påståenden med en dietist, en läkare och en alkoholforskare. För att inte förlora sin yrkesstolthet ville de vara anonyma.

Påstående: Man kan kompensera brist på övrig motion genom att dansa loss varje helg.
Falskt: Trots att det kan verka mycket är det på tok för lite för att duga som kompensation.

Påstående: Fernet och Jägermeister är gjort på örter och är därför inte dåligt. Det är mer som medicin.
Falskt: Det som räknas är alkoholprocenten som är likvärdig med den i all annan starksprit (som nästan alltid är gjord på örter eller grönsaker).

Påstående: Man blir fullare om man groggar med lightläsk.
Sant: Lightläsk passerar på grund av lägre kaloriinnehåll magen snabbare och påskyndar matsmältningsprocessen. Vissa siffror säger att du blir 40 procent fullare än med vanlig läsk.

Påstående: För att bli mindre bakis kan man äta en pizza före sänggång.
Sant: Pizzan och det extra fettet lägger sig delvis i vägen för upptaget och förlångsammar magtömningen. Ju långsammare alkoholen går ut i blodet desto längre tid får kroppen på sig att bryta ned den och på så sätt skydda sig från berusning.

Påstående: Man blir tjock av sprit.
Sant: Alkohol är den energikälla som är näst kaloritätast (7 kcal/g). Alkoholen innehåller väldigt lite andra näringsämnen och består således av mestadels "tomma kalorier". Dricker man mycket kan detta därför påverka vikten.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!