Ana Diaz levde på saft och cigaretter

10:52 9 Nov 2016

Ana Diaz levde på saft och cigaretter i två och ett halvt år. Nu är hon aktuell med sin andra ep.

Det är omöjligt att prata om låtskrivaren och producenten Ana Diaz utan att nämna artister som Zara Larsson, Nicki Minaj och Britney Spears. Men det var inte förrän februari 2016 hon började med sin solokarriär på riktigt. Hon har nu släppt två ep:s och är på gång med en tredje. Men vägen dit har inte varit lätt. Ana har kämpat med depression under en lång tid. Psykoser, långa nätter och en kost bestående av cigaretter och saft var vardag för Ana i två och ett halvt år.
– Jag kan omöjligt ha kommit hit, där jag är idag, utan att det har kostat mig något, säger Ana Diaz. 

Idag ser hon på tiden då hon var sjuk som mycket värre än det som ligger framför henne. Hon har varit på botten. Över tid har det blivit bättre. Små steg i rätt riktning. Men minst en gång om dagen känner Ana att hon vill dö. Hon har blivit van vid känslan och kan känna igen den när den kommer. På så vis har hon lärt sig hantera depressionen och ångesten när den gör sig synlig.
– Jag försöker jobba med en massa olika projekt, sedan sover jag mycket. Minst nio timmar per natt. 

Ana stannar inte på samma ställe, eller jobbar med samma sak, allt för länge. Hon säger själv att hon är som absolut bäst när hon gör flera saker på en och samma gång.
– Det finns nyckelämnen som man kan sätta ihop med flera olika andra ämnen som bildar olika saker. Jag är kvicksilver. Du kan göra guld, men det kan också förgifta en hel by.

Just nu arbetar hon med ett projekt med en hemlig artist, samt sin tredje ep, där hon gör debut på engelska. Hon strävar efter att behålla samma känsla som sina två tidigare, men försöker även nå ut till en liten bredare publik. Ana skriver många låtar om kärlek som har tagit slut, men en av de nya låtarna handlar om kärlek som precis har börjat. Målet är att hitta punkten där hon kan vara så bred som möjligt utan att förlora sin konstnärliga integritet.
– På Del 1 ville jag etablera en identitet först. Så den är väldigt mycket mer hip hop influerad. Den andra ep:n var lite mer pop. Jag ville se vad som skulle hända, om jag kunde nå en större publik. 

 

"Samhället lyfter det här med att vara ung som någon slags bravad"

 

Någon vidare kritik för sin musik har hon inte stött på, men många har kommenterat på att hon har debuterat väldigt sent i livet, vilket Ana har tröttnat på. Hon vill inte vara någon representant för veteranerna, för hon anser att ålder har absolut ingen betydelse.
– Samhället lyfter det här med att vara ung som någon slags bravad, och det är det inte. Och jag tror det ger unga galna självkravsbilder. 

Att bli soloartist nu som 38-åring har hjälpt henne bygga upp en ännu större pondus i branschen. Något mer att lägga på sitt CV och utvidga sitt nätverk med. Hon drar nytta av sin erfarenhet bakom kulisserna när hon gör sin egen musik. Så att jobba som artist, låtskrivare och musikproducent parallellt har Ana inga problem med. Eftersom det är så olika jobb är de lätta att hålla isär.
– När jag jobbar med en artist är det de som bestämmer. När jag är artisten är det jag som bestämmer. Det är väldigt annorlunda att jobba med artister och jobba som artist. 

Att gå från att ha jobbat bakom kulisserna till att ställa sig på scen har varit svårt. Under sina första spelningar tog Ana beta-blockerare, ett läkemedel som ska skydda hjärtat mot stresshormoner.
– Jag kände ingenting. Ingen hög puls eller så. Och det ska vara lite läskigt och pirrigt, så jag slutade. 

Det är stunden efter spelningen som är läskig nu. Då rusar adrenalinet i kroppen och Ana kan bli näst intill manisk. Då behöver hon något som tar ner henne på jorden igen.
– Jag förstår hur många artister hamnar i olika beroenden. När du är i den här sortens miljö finns ingångarna överallt. 

Vad är målet?
– Målet är att inte dö. Att fortsätta sova mycket och göra fler roliga saker!

Lyssna del 2 finns ute nu. Den 18 november spelar Ana Diaz på Debaser Medis.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!