De senaste två åren har många krogar i Stockholm väldigt gärna velat vara brasserier. Men den krog som mest har känts som ett sådant, utan att ens ha brytt sig om att basunera ut det, är nog ändå Wasahof. Egentligen heter krogen Le bistrot de Wasahof, men ingen vid sina sinnens fulla bruk, skulle få för sig att säga något annat än Wasahof. Restaurangen har drivits av samma ägare i över 30 år, men som krogadress har lokalen hängt med i över ett sekel. Det är långt ifrån modernt, varken inredningsmässigt eller på menyn. Väggarna är täckta med sådana där målningar som föreställer Bellman eller hans krökande kompisar. De matchar väl de bröliga gubbarna med teaterröst som gillar att hänga i baren. Kanske är de förklaringen till att delar av serveringspersonalen känns en smula förhärdad och närmast barsk < men paradoxalt nog ändå charmig och kompetent. Maten består av svensk och fransk husmanskost, samt < främsta anledningen att gå hit < väldigt mycket skaldjur.
På menyn finns flera olika skaldjursplatåer att välja mellan. Kvaliteten är hög. Wasahof har egen ostronimport och levererar även sina mollusker till andra krogar samt fiskhandlare. Har man hyfsat med pluring på fickan rekommenderar vi en helkväll med ett stort lass ostron, snäckor, hummer, räkor och kräftor, alltmedan man fnissar år det teatraliska sorlet i baren, och sedan toppar med husets egna champagne. Men Wasahof lämpar sig även för blixtvisiter, några barostron (för närvarande nio kronor styck) och ett glas vin. De har även ett ganska stort ölsortiment. Se upp med vad du beställer bara. En ölsort, vars namn vi förträngt, serveras i en märklig, uppseendeväckande ställning som får en att känna sig som en riktig geek. Besök även gärna bakfickan Musslan, som har DJ:s varje kväll efter 22.00, samt Ostronbaren där du även kan köpa tillbehör såsom ostronöppnare, -gafflar och uppläggningsfat.