Ända sedan Gustav Vasas tid har pizza i Sverige varit synonymt med slaskigt bakisfoder. Alltså börjar det bli hög tid för en liten revolution. Restaurang Vespa har funnits ett tag i Lund och nu har man kört över konceptet till Malmö. Det är ett busenkelt upplägg: fräsch pizza och pasta i dito miljö till hyfsade priser. Basta. Det finns bara tre antipasti att välja mellan och de är alla prisvärda (50/55kr) om än inte särskilt upphetsande. Misti-tallriken innehåller bland annat parmaskinka, fänkålssalami, soltorkade tomater, grissini och pesto. Caprese-tallriken består av mozzarella, rödlök, tomat, basilika och Bresaola-carpaccion kommer med citronolja, parmesan och ett ruccolaberg. Du får ungefär precis vad du förväntar dig, varken mer eller mindre. Allt det här kan du hitta på närmaste Icabutik så vi blir aldrig överraskade. Enda lilla missen är att mozzarellan som dyker upp överallt inte är av den fantastiska buffalovariationen. En sådan liten detalj hade förhöjt upplevelsen mer än vad Vespa själva förmodligen räknar med. På pastahuvudrättsfronten sticker pappardelle med ankragu ut som ett roligt inslag. Vi provar och blir lite besvikna på de bambini-små ankbitarna i sladdrig bandpasta. Lunette al quattro formaggi e asparigi är dock en helt annan femma. Handgjorda raviolihalvmånar med ost och färsk sparris visar sig vara menyns höjdpunkt med sin lena krämighet och sina stunsiga sparrisknoppar. Rören med krämig Karl-Johan svamp och het salami visar sig också ha god smak. Vespa-pizzorna överraskar en smula. De extra tiorna man betalar för pizzorna här får man igen i form av färska råvaror och krispiga bottnar. Precis som det ska vara om man nu verkligen vill ha pizza ofta. Vespa-pizzans huvudrollsinnehavare är mozzarella och porchettaskinka tillsammans med gorgonzola. Gott och hyfsat fettfritt. Alldeles säkert bästa pizzan i stan, vad nu det betyder egentligen. Vinerna som man gärna dricker till allt det här är moderat prissatta och det finns flera roliga alternativ runt 250kr. Men sen händer det något. Längst ner på vinlistan hittar vi den super-toscanska kultklassikern Sassicaia för 2000kr. Varför Vespa? Ingen av maträtterna kan ge den här styggingen en match så vi gissar att man bara vill imponera lite. I övrigt kan man även dricka ett glas av min absoluta favoritlikör Limoncello här och det ger hela besöket en liten extra citrongul guldkant.
[I]Öppet: Mån-tors 11.30-23.00, fre 11.30- 23.30, lör 13.00-23.30, sön 13.00-22.30. [/I]