Vasastan

admin-kollegorna 21:14 5 Feb 2003
Om sanningen ska fram så var det ett tag sedan vi besökte Vasastan. Sista året med gamla ägarna Ola Ahlgren, Camilla Andersson och Lasse Hedman var inte värst roligt. Däremot så var Vasastans första år i dess nu treåriga historia hysteriskt kul. Helgerna lockade en blandad och glad publik. Drinkarna flödade. Vinerna var spännande och oväntade. Det var här vi upptäckte Robert Mondavi. Maten var också bra. Framförallt prisvärd. Det första året präglades av fest, glädje och söndagar i sängen. Sedan började det sakta men säkert gå utför. Och nu är det nya ägare och delvis ny personal som ska försöka stoppa den negativa trenden. Det är ett problem att ta över en lokal som en gång varit het och sedan svalnat av. De nya ägarna gör säkert vad de kan, men för att återfå den gamla glansen krävs kraftig förnyelse. En konceptkrog som Vasastan håller en till två säsonger, sen vill man ha någonting nytt. Inredningen på Vasastan är dock densamma, ett slags loungetänkande med svarta lädersoffor och tillhörande pallar. En bioduk som projicerar brinnande vedträ tjänar som bakgrund. I matsalen är dukningen enkel. Belysningen är dunkel och stirrar man tillräckligt länge på de stora kandelabrarna utmed väggarna förvandlas man till en got. Musiken är konstig och svår att placera och det är tomt på gäster en vardag. Helgerna är populärare. Matsedeln är inte lika ambitiös som den tidigare varit. När Vasastan vann Göteborgspriset 2000 kallade vi maten billig lyx. År 2003 handlar det mer om enkla kött- och fiskrätter till låga priser. Kycklingfilé som rulle smaksatt med tryffel är en fin förrätt för 65 kronor. Varmrätterna är klassiska fisk- och kötträtter - sej, tonfisk, lamm och ryggbiff. Som tillbehör finns en spännande calvadosrisotto. Priserna ligger runt 150 kronor. Men sammantaget blir intrycket något intetsägande. Samma gäller för vinlistan. Vinet på tapp (!) har dock inga problem att sticka ut med en obeskrivlig surhet. Servicen är bra och personalen passar upp fint både vid bardisk och i restaurangavdelningen. Men det är med höga krav vi går in på Vasastan. Ägarna disponerar också en fin lokal i ett fint läge, och en uppryckning och ombyggnation krävs om vi ska kunna vrida tillbaks klockan till de goda tiderna.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.