Thörnströms kök

Carl Reinholdtzon Belfrage 14:13 27 Jun 2003
Det finns vuxna människor som på fullt allvar hävdar att de inte förstår varför man ska gå ut och betala dyra pengar på restaurang när man kan sitta hemma och äta en mysig middag på skalade äpplen och päron. Dessa människor klär sig ofta i virkade hattar, bär knappar med slagord och leker med pinnar dom hittar i skogen. Det där är inte så mycket att göra åt, men saken är att ett riktig restaurangkök skiljer sig lika mycket ifrån ett familjekök som en tiger skiljer sig ifrån en bebis. I ett bra restaurangkök finns inget varmt välkomnande från en husmoder, inga leende magneter hänger på kylskåpsdörren och det finns inga barnteckningar upptejpade på väggarna. Det finns heller inga stolar. I ett bra kök sitter man inte. Ett bra kök är som ett krigsrum. Ett bra kök är som Håkan Thörnströms. Här kan personalen vara hur trevlig som helst, ta emot, servera fina drinkar i den lilla rektangulära baren, föra oss till bordet, ge oss perfekt anklever, perfekt stekt sparris och fina fiskfiléer och samtidigt låtsas om att det är fred i världen. Så är det naturligtvis inte. Bara några meter från våra bord utspelar sig ett krig i en fabrik som tillhandahåller perfekt handgjord mat, med ett dussintals olika temperaturer, mönster, vätskor, is och eld, framställda med en prickskytts exakthet, ett maskingevärs effektivitet och upplagd som ren konst. Som en sann krigsherre vet Håkan Thörnström värdet av skydd och kamouflage. Hans restaurang ligger också väldigt anonymt, insprängd på nedre botten av ett lägenhetskomplex i södra Johanneberg. Och ser man inte upp avfärdar man lokalen som en liten lägenhet och ringer istället på grannen och ber om en biff. Men det är ingen stor skillnad - varje gång vi vill sitta hemma och ha en mysig middag med vänner går vi till Thörnströms. Men om du tror att mat bara är någonting man stoppar i kroppen för att gå vidare mot viktigare saker i ditt liv gör du dig inte besvär. Öppet: tis-lör 18.00-24.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.