Man skulle kunna tro att kött är enkelt. Eller åtminstone att vi är så vana vid biffar att vilken krog som helst skulle kunna fräsa på ett stycke ko och få det att smaka gott. I stället har det blivit precis tvärt om. Och kanske är det just den nonchalanta attityden till denna råvara, som är skuld till att det idag faktiskt är väldigt svårt att få tag på en god biff.
Hur ofta händer det inte, till och med på ansedda krogar, att man inte ens tillfrågas hur man vill ha sin biff? Och inte sällan serveras man något som skulle fungera fint som tillhygge vid en väpnad bonderevolution.
Därför blir man varm i själen när man besöker Texas Smokehouse - krogen som en gång öppnade på Södermalm under namnet Texas Longhorn, men som sedermera växt till ett imperium om fem krogar, varav tre i Stockholm.
Vid en första anblick är det lätt att förkasta restaurangerna som svullkrogar - ställen dit man går i första hand för att bli mätt: stora köttstycken till humana priser och hushållspappersrullen inom armlängds avstånd på bordet.
Men det är verkligen fel. Mitt i den lite grabbiga atmosfären finns ett gediget, sofistikerat intresse för mat. Köttet är av högsta kvalitet, hängmörat och saftigt. Grillat på importerat mesquite-trä. Exakt så blodigt som du bett att få det.
Man inleder bäst middagen med en nacho-tallrik. Och till och med här blir man överraskad av kvaliteten. Chipsen är "hembakade" - tunnare och sprödare än vad vi är vana vid. Även såserna är något alldeles extra. Bland köttbitarna kan man välja mellan entrecote och biff (hängmörad ryggbiff) i olika storlekar, samt lammfilé och baconinlindad oxfilé. Därtill finns olika varianter på fajitas som även de är goda, men gillar man kött och nu ändå befinner sig i biffarnas Eldorado rekommenderar vi att man hugger in på en. Gärna en stor. Enkilosvarianten är kanske lite väl spexig, men en 400-grammare är faktiskt en njutbar middag om man tar det lugnt med pommes fritten, alternativ den bakade potatisen, som tillsammans med en halv grillad majskolv ledsagar köttstycket på tallriken. Alla grillrätter inleds också med en god sallad.
Faktum är att Texas Smokehouse är ett av de allra bästa köttalternativen i stan. Visst, det är inte speciellt glamouröst. Och visst igen, det är familjärt, besticken byts inte ut mellan rätterna och tallrikarna skulle ha mått bra av att värmas rejält innan serveringen. Allt det förlåter vi gärna när vi får umgås med människans verkligt bäste vän - kon, på sitt allra bästa humör.
Missa inte heller att dela på en kanna förträfflig margarita, gjord på färskpressad lime, efter middagen. Öppet: Södermalm mån-tor: 17.00-22.00, fre-sön 16.00-22.00. Kungsholmen mån-tor 17.00-22.00, fre-lör 17.00-22.30, söndag 17.00-22.00. Vasastaden alla dagar 17.00-22.00.
Stad:
Lokal: