I Ericssons gamla lokaler och bland annat styrelserum fattas fortfarande svåra beslut. Vad är jag mest sugen på, hummer eller langust? Kureras bakfyllan bäst av en eggs benedict eller florentine? Ska jag ta en oxbringa med barbecuesås eller hugga in på den löjligt ambitiösa cheeseburgaren till lunch?
Saline har ansträngt sig ordentligt på alla områden: bruncherna, luncherna, middagarna och inte minst baren. Hur märker man det enklast? Jo, låt oss tillämpa det gamla beprövade krogrecensentknepet "visa mig din burgare och jag ska säga vem du är".
Salines cheeseburgare ser inte ut som någon vanlig burgare. Ett ortodoxt fastfoodfreak skulle förmodligen rynka på näsan och väsa något bistert om att burgare ska vara burgare och inte några pretentiösa köttskulpturer. Men finburgare är en egen skola och här dominerar Saline med bravur. Köttet är helt perfekt. Och salladen är vänd i en mäkta god mojodressing.
Men Salines kök är långt ifrån fokuserat på burgare. Istället har man låtit sig inspireras av det franska köket och Antillerna. Middagsmenyn är omfattande och täcker olika grillrätter, garnityr, skaldjursplatåer, sallader samt övriga för-, varm- och efterrätter. En Platå Saline går loss på 995 kronor, men är avsedd för två personer och inkluderar en halv langust, en halv hummer, två minilanguster, två stora respektive små gambas, en halv krabba, sex fine de claire och sex belon-ostron. Rätterna från träkolsgrillen ligger nästan alla en bit över 200 kronor. En tournedos med chili foyot kostar 265 kronor. Solidariskt nog har man även klämt in en oxbringa för 168 kronor. Bland varmrätterna hittar vi annars calypsokryddad domtagris med cocobönor, spetskål och chorizo för för 197 kronor. Och en cajunhalstrad tonfisk med pancetta och potatisterrine för 238 kronor.
Prisnivån är alltså relativt hög vilket leder till motsvarande förväntningar. Lyckligtvis lyckas såväl kök som service att leva upp till dessa. Det som imponerar mest med Saline är dock just att man lyckas hålla en så hög nivå på så många områden: oavsett om det gäller skaldjur eller kött, lunch eller middag. För att inte tala om baren som legendariske Jens Lundqvist regerar över.
I vår kommer dessutom Salines stora innergård att öppna. Vi räknar med att detta blir ett av stans skönaste sommarhäng.
Stad:
Lokal: