Steak är död. Länge leve Steak. Mannerströms restaurang var en välkommen nyhet när den flyttade in på den centralt och vackert belägna Arkivgatan, men restaurangen var säkerligen något för exklusiv för Göteborg. Må den vila i frid. Istället har den libanesiska krogen Sa ´ha ´ra flyttat in. Sa ´ha ´ra har tre restau-
ranger i Stockholm och har nu öppnat en
filial i Göteborg. Det är kul. Libaneser växer inte på träd. Särskilt inte när de så ambitiösa som Sa ´ha ´ra. Det mesta av inredningen från Steak finns kvar och tar man av sig glasögonen i entrén kan man svära på att Steak har återuppstått. Det är ett bra val att inte skrämma iväg människor med kitsch utan
istället subtilt markera den libanesiska härkomsten med exotiska vattenpipor och spelbräden och låta Mannerströms svala interiör leva vidare. Matutbudet är brett och roligt. Här finns
det mesta som svenska medborgare bara läst om i böcker: Kikärtor, tabbouleh, falafel, heta såser, syrlig yoghurt, hemliga
kryddor, kyckling och andra kryddstarka filéer. Avsmakningsmenyer finns, både kalla och varma. Det är bara ett problem: det är inte så fasligt gott. Köket är ojämnt på Sa ´ha ´ra. Falafeln hos våra mobila vänner på Kungstorget, Sunset Falafel, är godare och har mer studs i smaken. Vetebrödet,
såserna och minipirogerna är dock oerhört goda. Köttet är, kycklingen undantagen, en besvikelse. Så ser det ut. Vinlistan är knappast välfylld. Det finns heller ingen champagne (vi dricker gärna champagne). Som tur är finns det underbara vinet Chateau Musar på listan och löser upp vår klump i halsen.
Servitrisen är charmig och vänlig, låter oss aldrig vänta samtidigt som hon inte är påflugen. När vi tänker efter var hela personalstyrkan väldigt familjär och trevlig, och låter oss avsluta middagen med att röka äppeltobak från en vattenpipa.
Det känns som om vår nya libanes kommer att få det tufft på Arkivgatan. Men Göteborg behöver restauranger som Sa ´ha ´ra. Det kan gå med en uppsnäppning i köket.Vi håller tummarna.