Nuovo

11:46 4 Mar 2002
Restaurang Nuovo kallar sig för en "nyklassisk medelhavsbistro", och det köper vi, med vissa reservationer. Det drar nämligen aningen mer åt finkrogshållet än åt vardagsbistron, både pris- och innehållsmässigt; det är aningen för dyrt till vardags, menyn är aningen för konstruerad och lokalen är aningen för stel -- bortsett från en liten mer laidback bar- och mini-lounge. Och personalen är ungefär likadan, med ett slags tydligare, lite finare, vardagstilltal. Det är både lite hej och god dag, och det är du och ni och "är herrn klar?". Med tanke på att man kan äta både bättre (Lo Scudetto) och mer prisvärd (La Cucina) italiensk mat runt hörnet, och billig, fantastisk, grekisk mat tvärsöver gatan (Sonjas grek), så vill det till att man har något alldeles extra att komma med. Det har man inte riktigt. Antipasto misto är komplett med de italienska charkuterierna och en liten bonus i form av inlagd salsiccia och marinerad bläckfisk. De lätt övergrillade pilgrimsmusslorna kommer med en välbalanserande och syrlig gremolatadressing, något överlastad med garnityr av råa grönsaker och stiliga, men inte särskilt aptitliga, rödbetschips (mycket chips är det, just nu, över huvud taget). 102 respektive 82 kronor. Inte riktigt prisvärt. Pastan med kalv och ventriccinasalami är utmärkt -- men 30 kronor för dyr; den är vare sig ny, klassisk eller särskild bistroanpassad. All pasta som tar sig över hundralappen måste motivera sig extra, det gör inte denna. Marulken (215 kronor) är stekt och serveras med hummer- och skaldjursrisotto, den sistnämnda alldeles förträfflig på ett undantag när: hummern lyser med sin frånvaro. Musselfonden, smaksatt med saffran, var dock lysande. Kalvytterfilén (189 kronor) hade allt man kunde önska sig, kanske var det till och med lite för lite av det goda. Till det en potatisotto (ja, en risotto, gjord på potatis helt enkelt), dock väl stabbig, på gränsen till stuvad, enligt husmanskostens alla regler. Till dessert bjuds det bland annat på traditionell sorbet och en halvfrusen, rund och mjuk mascarpone. Den sistnämnda kommer med en klase vinbär och en onödig, 80-talsdaterad, physalisfrukt. Det finns över huvud taget något lätt överarbetat med hela Nuovo, ambitionerna är höga men man riskerar samtidigt att ibland ta sig vatten över huvudet. Vinlistan erbjuder på plussidan många bra alternativ på glas. Visst är det irriterande med serveringspersonal som insisterar på att man bara måste hänga av sig rocken i en obevakad garderob -- och samtidigt bedyrar: "Här är det aldrig någon som stjäl". Öppet: mån-lör 17.00-24.00, sön 17.00-23.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.