På första etage i samma hus som nattklubben Étage har Malmös senaste restaurangtillskott öppnat dörrarna. Lokalerna är mer än rymliga. På bottenplan finns baravdelningen med en bar i ljust trä och gott om sittplatser, och en trappa upp ligger den lika stora matsalen. Personalen tar emot med ett vänligt och inbjudande leende, finns tillhands under hela måltiden och får oss att känna oss väl till mods. Vi blir uppvaktade på alla möjliga sätt. Mycket trevligt. Maten håller kanske inte riktigt samma nivå (niveu), med undantag för en underbar råbiff av möraste nötkött med ägg och kapris som det sig bör. Den fullkomligt smälter i munnen. För övrigt känns menyn en aning fantasilös och svenssonanpassad. Scampispetten skulle kunna ha smakat lite häftigare, potatisbakelserna kunde varit frasigare och lite fler vegetariska alternativ kunde varit på sin plats i tider då en stor del av be folkningen valt den grönare linjen. Lördagskvällar brukar vanligtvis innebära ett uppsving för stans krögare. Förvisso har Niveu bara haft öppet i två veckor men lokalen är så stor att vi undrar om den någonsin kommer att fyllas så att den där ljuva känslan av att inte äta hemma vid köksbordet infinner sig. Utsikten över Stortorget är ett plus, man sitter bra till för att beskåda och kommentera det uppklädda malmöfolket på väg ut. Kanske är det tänkt att de som vanligtvis brukar frekventera nattklubben ska hitta till Niveu för att börja kvällen med en middag på stan. Men just ikväll är de övriga gästerna ett gäng i 20-årsåldern som beställer förrätter, samt två par som verkar vara ute efter en romantisk middag. Och så var det det här med namnet. Niveu är inte franska om nu någon trodde det. På frågan varför de döpt restaurangen till just det får vi svaret att "Nivå" var upptaget av ett matställe i Göteborg och att "Nouveau" var tingat av Vichy Nouveau. Därför blev det Niveu... Vi förstår fortfarande inte.