Micró

admin-kollegorna 14:13 22 Oct 2002
På den här adressen fann man tidigare Meze bar, en krog som aldrig kändes särskilt angelägen. Det grekiska köket har ju i sin svenska tappning en tendens att vara ganska ospännande - tzatsiki och bifteki är förvisso gott, men krögarna och kockarna som verkar inom området har haft det svårt att få menyerna att kännas moderna och roliga, och Meze var inget undantag. Lokalens nya hyresgäster har dock höga ambitioner och de lyckas, genom att bända på och förädla matkonceptet till något de själva kallar "Medelhavsbistro ", faktiskt ta det grekiska köket till oanade höjder. Receptet är tämligen enkelt: ta klassiska rät- ter som taramosalata, halloumi och souvlaki, addera lite svenska moderna influenser, och servera sedan i snygga uppläggningar på stilrent porslin. Utöver detta behövs en ambitiös drinklista (Mikró har undertiteln cocktailbar), en bra vinmeny och kompetent personal. Föredömligt och helt rätt tänkt. Maten är alltså väl godkänd och priserna ligger på normal kvarterskrogsnivå, mellan 52 och 94 för förrätterna och runt 150 för huvudnumrena. Börja gärna med Megálo piatto, ett urval av meze-röror och förrätter, och bland huvudrätterna är exempelvis perca, en halstrad gös med en grymt fin tryffel-och blomkålskompott och - lite oortodoxt - klyftpotatis, att rekommendera. Besökets största behållning är dock inte maten, utan ägaren Makis Batsoulis, som förmodligen är en av Sveriges bästa servitörer. Sympatiskt, lyhörd och ödmjuk lotsar han oss genom middagen och gör att vi inte kan hålla oss från att återkomma till Mikró snarast. Öppet: mån-lör 17.00-24.00,sön 16.00-23.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.