Mäster Anders

Redaktion 13:32 1 Oct 2002

Sverige är i kris. Men det är inte statsfinanserna eller välfärdssystemet som är satt i gungning. Det största hotet mot utveckling och välgång är nostalgin - denna bakåtsträvande osunda samhällspest som får 18-åringar att kalla sig för indiekids och 30-åringar att dekorera sina hem med 60- eller rent utav 70-talsdesign. Det fanns en logik - om än kanske en smula krystad - i att 90-talet var en tillbakablick på seklets tidigare decennier, men nu är det faktiskt 2002.

Hur ska man då reagera när en nyöppnad krog, utan att rodna, marknadsför sig under devisen "Det var bättre förr, var är det bättre nu?" och trycker upp en meny som ser ut som en Monty Python-tolkning av förra sekelskiftet? Nåja, till Mäster Anders försvar kan sägas att krogen faktiskt inte är nyöppnad. Det är bara de nya ägarna från Bistro/Grill Ruby som renoverat lokalen. Och det gula kaklet som tagits fram är original från 1905. Synd bara att det inte gör sig särskilt bra till den moderna barens gråflammiga väggar. Nog om detta. Mäster Anders är trots allt ett efterlängtat tillskott på Kungsholmen. Både Grill- och Bistro Ruby är bra krogar. Det är förstås trevligt att de förökar sig. Och vi tackar inte nej till ännu en brasserieinspirerad krog. Tyvärr håller inte Mäster Anders riktigt måttet.

Trots en välvillig och trevlig personal slarvas det för mycket. Bordet som vi reserverat är bortglömt. Vi får sitta bland icke-rökare trots att vår bokning var för rökare (något som dock åtgärdas när vi kommit till desserten, så egentligen är ingen skada skedd). Och aldrig har vi varit med om att kaviaren som menyn utlovar verkligen finns att tillgå. Medan marmiten på fisk och skaldjur, som serveras till förrätt för 90 kronor är både vällagad och väl tilltagen är fiskspettet för 225 kronor en tråkig upplevelse av överkokta styckade havsdjur. Man frågar inte om hur väl tonfisken ska grillas (ett vanligt problem), däremot frågar man hur biffen önskas, men trots att vi ber om rare får vi en medium - som dessutom inte är av speciellt bra kvalitet. Menyn lovar alltså mer än vad den håller. Det stora utbudet är trevligt, men då gäller det att man verkligen kan erbjuda alla rätter och att man klarar av att tillreda dem med omsorg. Det gör man inte riktigt på Mäster Anders. Öppet: mån-fre 17.00-01.30, lör 13.00-01.30 (brunch till 17.00), sön 17.00-01.00.

Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.