Det är sannerligen ingen katastrof, men beställer man bord bör man tillfrågas om man önskar röka eller inte - om nu möjligheten bjuds..Lök och bars matsal är visserligen helt rökfri (och säkert trevligast så), men det finns några alternativa bord i och ovanför den lilla baren i entrén.Tack för upplysningen!
Kanske tycker man också att borden i matsalen står aningen väl tätt.Ta bort ett av de små och alla skulle bli gladare - det är inte särskilt attraktivt att sitta mentalt skavfötters; vårt sällskap stirrade rätt in i fejan på motsvarande sällskap vid bordet bredvid. Nå,bortsett från detta är det första intrycket positivt och bemötandet utmärkt, man får lagom mycket information, upp-
märksam och perfekt service. Lök och bar etablerar sig på den del av Södermalm som man snart väntar sig skall booma i branschen. Här finns bra publikunderlag i kvarteren närmast, och mer pengar än någonsin - Hornstull är inte längre vad det har varit. Den slitna slummen och slidknivsmodet är passé.
Menyn är "vanlig " och nästan befriande enkel - lite bättre bistro--stil, rent av, tryfferad med ostron och hummer. Här finns
en utmärkt risotto på svamp, tämligen basic fiskgryta, klassiker som Biff Rydberg och hängmörad biff, rådjursstek och gös.
Allt gjort med känsla och i harmoni med tillbehören.
Musselhollandaisen till pilgrimsmusslorna vill man helst äta med stor sked - den är ljuvlig. Och pilgrimsmusslorna perfekta
till både konsistens och spänst. Det rökta ankbröstet (med perfekt liten fettrad) med ljumma rödbetor och pepparrot är också sensationellt bra - priset likaså: 83 kronor.
Den kostar säkert 130 kronor nere i city. Potatis-och kantarellrullen till rådjuret ärrejäl, det bör vara lite kraftigare doningar till vilt. Gammal matklyscha passar bäst: Utsökt.
Gösfilén önskar man få backning på, serveras med kräftrisotto och champagnesås. Skall man passa sig för något så är det
kanske den hängmörade biffen - den är å andra sidan knepig att få till lite varstans i Stockholmsköket. Varför hanteras biff så
gräsligt illa just i Stockholm? Varm äppelpaj med vaniljglass, låter lite som efterätt hemma hos mamma. Den här äppelpajen är till och med bättre än mormors. Tunn, spröd, perfekt. Till detta finns allt gott att dricka man kan önska. Lök och bar är lite för mycket av en Göteborgsvits för att man skall vara helt
nöjd med dopet, men man glömmer detta så fort man satt sig ner. Höstens kvarterskomet kanske?
Öppet:mån-tors 16.00-24.00,fre-lör 16.00-01.00, sön stängt.