Leijontornet

13:44 1 Mar 2005
Det är lite lustigt. Leijontornet har ett fornminne mitt i matsalen. Att det står en bit mur från meddeltiden mitt i den stiliga nyrenoverade lokalen. Ingen som äter på Leijontornet kommer nämligen att bry sig om denna kulturhistoriska skatt. För den är bara en bit mur. Och ingen kan begeistras av en bit mur på Leijontornet. Kanske kunde någon fanatisk amatörarkeolog uppskatta denna bit mur en gång i tiden, men sorry muren, din tid i strålkastarljuset är nu över. Sedan Magnus Ek från Oaxen skärgårdskrog, tillsammans med Leijontornets restaurangchef Robert Aronsson, tagit fram det nya kökets profil upptar maten all av gästens uppmärksamhet. Även om maten alltid varit bra här har det nya konceptet med skandinaviska smaker i modern tappning resulterat i en spännande, stundtals vågad, meny som omsätts till helt fantastiska rätter. Aldrig har skandinavisk mat känts så rafflande som när en klick lungmos placerats på en tranbärssirap och sedan täckts med sky och consommé av rådjur. Och inte bara rafflande, utan framförallt gott, mycket gott. Eller bakad kalvlägg i blodpudding med stekt griskind och rödvinskokt palsternacka samt jordärtskockskräm. Eller beloneöverbakad gös med sillmos, ängssyresås och pressgurka. Leijontornets kök är både experimentellt och traditionellt. Traditionellt i val av råvaror och experimentellt i sammansättningen av dessa. Vi älskar Leijontornet. Men kärleken har sitt pris, i det här fallet 295 kronor för en varmrätt. En fyrarättersmeny fås dock till ett paketpris av 625 kronor. Vi rekommenderar ändå att man slaktar den feta spargrisen och kör hela racet, det vill säga avsmakningsmeny för 845 kronor och tillhörande vinmeny för 625 kronor. En långmiddag på Leijontornet är makalös och bland det bästa vi varit med om i Sverige. Även servicen utmärker sig som briljant. Man är engagerad och entusiastisk. Man är märkligt nog både chosefri och korrekt. Leijontornet är tillsammans med Mistral, ett stenkast bort, de allra bästa ställena att äta på just nu. Observera att det är rökfritt i matsalen, men att man kan kila en några trappsteg upp till baren för att cigga när nikotinabstinensen börjar skrika innanför huden. Öppet: mån-lör 18.00-22.00, sön stängt.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.