Lebanon Meza Lounge

09:36 10 Sep 2002
I enlighet med den explosionsartade ökning av libanesiska restauranger som slår upp portarna i Stockholm just nu, har det blivit dags även för gamla Café La Clé att komma till användning. Fiket har blivit Lebanon Meza Lounge - en utsökt restaurang vars meny inte är det enda som skulle ha svårt att förlika sig med rubriceringen "svensk" . Medan man ett stenkast längre bort, på Berns veranda, trängs till tonerna av den vitaste av synthpop, så utspelar sig på Hamngatan 6 ett färgsprakande charterdiscoäventyr av närmast Tarkanska mått. Efter ett varmt mottagande av den charmerande hovmästaren antar servicen en kunnigt avslappnad form som passar menyn som handen i handsken. Halvvägs in i måltiden rusar musiken i höjden, när en ung kvinna i turkos chiffong och med hår ner till midjan plötsligt intar dans-, förlåt, restauranggolvet. Efter ett magdansnummer - som får hälften av klientelet att förläget röra runt i sin hummus medan den andra hälften lyriskt klappar i takt - försvinner hon igen och volymen återgår till att vara hög snarare än bedövande (på deras hemsida beskrivs musiken som "stilla" - de har inte hört Simon and Garfunkel). I takt med att midnatt närmar sig förvandlas krogen till en hemvist för högljudda skratt, spontana danser, färgglada drinkar och övertrötta barn som försöker få någon i det stora sällskapets uppmärksamhet. Lebanon är en sällsynt dålig idé om du är ute för att sura, representera eller vet med dig att du talar tyst. Det är en ännu sämre idé om du är halvmätt redan vid ankomst. Menyn som består av ett otal meze (smårätter) och ett fåtal regelrätta varmrätter får konnässörer och amatörer att samsas kring samma bord. De förstnämnda investerar i ett sextal egenvalda meze (mellan 45 och 125 kr, flertalet kring 50-lappen) medan de senare slipper bli avskräckta av den gigantiska menyn då servitriserna är snabba med att förelå en best-of, baserad på de populäraste beställningarna. Efter en brakmiddag för rimliga 230 kr per person - man bör dock vara minst tre för bästa urval - ter sig det frivilliga dansandet snart som en fysisk omöjlighet. Flertalet meze är kalla och ännu fler vegetariska men bland kötträtterna återfinns ändå några höjdpunkter: basterma, Libanons svar på carpaccio i form av en torkad oxfilé och kebbeh trabolsieh, små friterade nötfärsfyllda vetebollar. På den gröna sidan finns - förutom en lång rad röror - bland annat en ljuvlig citron- och vitlöksmarinerad kronärtsskocka, moushakal som är en blandning av får-, get- och ko-ostar serverade med mynta och mhamara beldjoz, en het valnötsröra med lök, chillifrukter och olivolja. Lebanons meny är dessutom lättnavigerad för både köttfetischister, vegetarianer och nötallergiker då rätterna är tydligt märkta. Till maten serveras ett blygsamt antal viner, där alla härstammar från Libanon (inte ett knastertorrt vitt så långt ögat når) som med sin Bakaá-dal, enligt krögarna själva mäter sig med Frankrike i kvalitet. På minussidan så tappar personalen i uppmärksamhet på såväl sena beställningar som underhållning av bord och toaletter i takt med att stämningen blir uppsluppen. Väldigt mätt, belåten och lomhörd stapplar man ut från en Ålandsbåt som man kunnat svära på var en sober libanesisk krog mitt i city, när man klev in. Öppet: lunch 11.00-15.00 mån-tors 17.00-00.00, fre-lör 17.00-01.00, sön 12.00-22.00 (buffé)
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?