Familjen Ahlbom har rört sig från Kvarnen och Folkhemmet (som båda numera drivs i annan regi) på Söder till Storstad och Olssons Skor i Vasastan för att nu senast ta steget in i Östermalm. Av alla deras kroggärningar har vi gillat Storstad mest, och då främst under den tid då de fortfarande var en ambitiös gourmetkrog med tillhörande uppsluppen bar.
För en tid sedan byggdes Storstad om och köket förändrades radikalt. Kvaliteten är fortfarande hög, men numera serveras klassiska rätter, utan vågade infall. Man äter helt enkelt gott och opretentiöst samt får den förstklassiska service som med tiden blivit något av Ahlboms signum.
När nu familjen tillsammans med Magnus Wennerberg tagit över gamla No 18 håller de fast vid denna enkla linje. Man har rustat upp lokalen och gjort den fräsch och stilig samt fyllt den med den bästa av serviser. Menyn påminner om en nedbantad version av Mäster Anders eller Grill Rubys. Man beställer följaktligen en bit kött eller fisk, som man efter behag kombinerar med sovel, till exempel en potatisgratäng eller en puré på samma rotfrukt. Därtill väljer man en sås och kanske någon side order.
Det är ett enkelt, gammalt beprövat koncept, som fungerar väl och ger gästen närmast full kontroll över sin middag. När det dessutom, som på Hotellet, är prima råvaror som behandlats väl av kökspersonalen, blir det ännu trevligare. Gott, enkelt och man vet vad man får. Man går inte hit för att bli överraskad. Man vet att man kommer att bli nöjd, men man kommer inte att be om kockens autograf efteråt.
Framförallt är Hotellet en social plats. Det är en utmärkt bar, med en enorm uteservering på den tillhörande innergården. Här finns all potential för ett lyckat sommarhäng. Och när hösten kommer öppnar Hotellet sin nedervåning som ännu alltså är stängd. Lokalen är stor och med källarens yta tillräknad uppnår den närmast nattklubbsformat. Det finns emellertid inga planer på förlängda öppettider, så vad som kommer att hända en trappa ned återstår att se.