Vid Gåshaga brygga, längst ut på Lidingö, ligger Restaurant Js andra skärgårdssatsning (den första ligger vid Nacka Strand). Här passerar Vaxholmsbåtar med jämna mellanrum och med Lidingöbanan tar resan bara 20 minuter från Ropsten, så som en kort sommarutflykt är J perfekt. Men då måste du ha tålamod; här är det ofta fullt, servisen är ganska slarvig och maten är ibland inte värd dryga två hundralappar. J kommer nog att bli ett populärt tillhåll för lidingöborna och deras familjemiddagar. Men vilka andra kommer att trivas här?
J är framför allt en fisk- och skaldjursrestaurang, så satsa inte på någon avancerad kötträtt här. Carpaccio på biff med apelsin- och soyaglaze samt friterad sötpotatis är tyvärr inte speciellt lyckad. Ankbröstet är intetsägande och får godkänt enbart på grund av den medföljande potatis- och linsragun smaksatt med citrongräs och curry vars doft räcker långt. Ska du prompt äta kött så rekommenderar vi den enklare chiliburgaren eller den helstekta biffen.
I skaldjursväg bjuder J på hummer, ostron, räkor eller hela skaldjursplatåer. Vid ett av våra besök påpekar servitrisen att räkorna är frysta, på grund av att den riktiga leveransen uteblivit - det svaret är tyvärr inte acceptabelt på en skaldjursrestaurang.
Den gröna gazpachon, som serveras tillsammans med marinerad pilgrimsmussla och hummer, är varken mer eller mindre än funktionell i sin roll som aptitretare. Seafoodröran intill - laddad med rejäla bitar av hummerklo - får, trots sin mindre bjärta färg, själva gazpachon att blekna och tar över som den verkliga stjärnan i anrättningen.
Kvällens stora behållning är inte helt oväntat en fisk. I centrum står en bakad, reslig och mjäll torskfilé som fått mogna till perfektion i ugnen under ett vackert täcke av örter. Den vilar på rödbetor, som i annan form också ingår i den röda crème fraîche- och parmesanspegel som ger anrättningen både lyster och en väl avvägd eftersmak. Den rostade färskpotatisen som serveras med torsken är dessutom alldeles utmärkt, vilket sammantaget gör att de 235 kronorna som man får betala för Gåshaga Js kronjuvel faktiskt är väl spenderade.
Överlag får köket godkänt medan servisen allt som oftast inte har tid att stanna upp och ge gästen den uppmärksamhet han/hon förtjänar. När vi frågar om avgångstiden för nästa Vaxholmsfärja slängs en 50-sidor tjock tidtabell fram till oss inbitna innerstadsmänniskor att försöka utläsa. Anställ mer och bättre personal, J, så lovar vi att sitta på bryggan med en sommardrink i handen. Öppet: Mån-fre 11.30-00.30, lör-sön 13.00-00.30.
Stad:
Lokal: