Döden i grytan

14:06 4 May 2004
Har du någon gång blivit bjuden på äcklig mat av en profet? Då har du säkert utbrustit "O Guds man, döden i grytan!" (Andra Konungaboken, 4:40), som sig bör när profeter kokat ihop bittra soppor. Enligt Bibeln härstammar uttrycket från när Elisa bjöd några kompisar på något slags mos som var så äckligt att de inte kunde äta upp. Elisa hällde då i en massa mjöl och genast blev det smarrigare. Och så var toppredningen född! Kanske har familjen Campogiani en aldrig sinande kärlek till toppredningar. Eller så tyckte de bara att Döden i grytan lät som ett skitballt namn på en kvarterskrog. Så heter hur som helst deras lilla italienska restaurang som de gömmer bakom fördragna gardiner på Norrtullsgatan. Ytan är liten, men välplanerad med två våningar. Inredningen är mer mysig än hipp, med stora målningar på väggarna, gulaktiga väggar och kuddar som ryggstöd - vilket tyvärr lämnar en ganska liten yta kvar att sitta på. Atmosfären känns lite som på den där krogen där Dinner Rush utspelas. Maten har dock inga likheter med Udo Cropas friterade spaghettiskulpturer och grapefruktsåser. Istället har man snöat in på renodlad italiensk mat utan fuffens. Charkuteritallriken brukar säga en hel del om italienska krogar. Här är den inte speciellt spännande, utan rymmer ungefär samma korvar och skinkor som man hittar i Ica Baronens charkdisk. Lite prosciutto, lite ordinär salami, lite bresaola, ja ni vet. Vill man ha lite småplock till förrätt är de små smörgåsarna med olika röror ett bättre alternativ. Vad det är för röror säger varken menyn eller servitrisen, men någon form av tapenade och kycklinglever tror vi oss kunna identifiera. Pastan är finemang. Till och med en okomplicerad rätt som tortellini i buljong är en liten sensation i all sin enkelhet. Den torra kaninen är däremot en besvikelse. T-bensstek beställs per hekto och alla tillbehör väljs separat. Tyvärr går pastarätterna inte att få i halva portioner, så någon fyrarättersmiddag med antipasto, primi, secondi och dolce är omöjlig att klara av utan att drabbas av hudbristningar runt buken. Köket är ojämnt, servicen likaså. Den softa servitrisen älskar vi, men vad som generar oss maximalt är att det står en tvivelaktig figur och tigger efter sju spänn för att vi ska få ut en jacka ur den obemannade garderoben. Sjukt sjukt sjukt!
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?