China Garden

admin-kollegorna 11:45 1 Jun 2003
Alla lagom kultiverade, moderna och allmänbildade medborgare, alla läsare av Nöjesguiden vet ju att skämta om fyla små lättel. Vi vet att kinesisk matlagning i Kina inte är som barndomens friterade räkor med sötsur sås på Tatung. Det kinesiska köket lovordades i förra Fokus Krog, och man kunde läsa om de nya lyxkinakrogar som öppnas i Stockholm, där det Riktiga Kinesiska Köket serveras i trendriktigt format. Men man behöver inte gå över bron efter vatten. Man behöver bara gå över Möllevångstorget, lördagar och söndagar mellan 11 och 15, för att få äta riktig kinesisk dim sum. China Gardens inredning är klassiskt kinakrogsmässig, med heltäckningsmattor och drakar. Gästerna är till stor del kinesiska familjer, så här på söndagseftermiddagen. Det bådar gott. De svenska gästerna är... sjömän, tänker vi först, som vill minnas sina äventyr på de sju haven. Efter en stund sluter vi oss till att de nog är vinddrivna existenser, okej, men snarare stammande från diverse bänkar och institutioner än från Evert Taube-fartyg. < Tycker ni om kycklingfötter? frågar servitrisen som hjälper oss att fylla i beställningslappen. Till skillnad från China Gardens mer klassiska kinakrogsmeny, är nämligen dim sum-menyn bara på kinesiska. Ingenstans annonseras heller att man erbjuder dim sum. Vi känner oss lite hemliga. Det hela känns också väldigt autentiskt, trots att vi beställer i förväg, och inte plockar de olika rätterna från vagnar som körs runt i lokalen, som i Kina. Vi tar kycklingfötter. Naturligtvis. Jasminte dricker vi till. Snart fylls bordet av olika skålar och fat fyllda med delikata anrättningar. Här finns ångkokta räkdumplings, friterade bullar av vetedeg med kött i, vissa av dem med superb ingefärskryddning, soppa med andra dumplingvarianter, och ris i lotusbladsknyte. Det smakar fantastiskt. Kanske är kycklingfötterna inte det godaste vi har smakat. Men de ser kul ut. Som första gången man äter grodlår. Varje rätt kostar runt 30 kronor < vårt urval går på 300 kronor för två personer, och då orkar vi inte äta upp allt. Personalen är vänlig och verkar tycka det är lite komiskt att vi vill äta dim sum. Samtidigt är de lite blyga, och man får fråga för att få reda på något. Lite synd att de inte är mer säljande. Dim sum på China Garden förtjänar en större hype, minst lika stor som grannen Krua Thai. Ett söndagsnöje av klass, som dessutom lämpar sig utmärkt som bakfyllebotare.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?