Caramello

13:04 23 Aug 2005
Då har alltså Malmö fått sitt första high concept-ställe. På det glada 90-talet poppade de upp i alla storstäder som jultomtar på varuhus i december. Den kreative multientreprenören Terence Conran är den som lyckats bäst med sina moderna och emellanåt överdesignade tempel. Tanken bakom high concept-krogarna är att det ska vara fokus på precis allt: inredning, cigarrlounge, innovativ drinklista och inte minst gigantiska ytor. Som en krogarnas motsvarighet till hollywoodfabrikens romantiska actiondramakomediblockbusters. Allt ska ner i den stora kakan. Nu är vi i Malmö och då heter arkitekten givetvis Abelardo Gonzales. Och spektakulärt blir det när man ringer in honom. Vill man beskriva Caramellos inredning kan man kalla den neo-retro-futuristisk. Eller sci-fi art deco. Eller helt enkelt flashig nattklubb med meny. Vilken beskrivning du än gillar är det alltid underhållande med hybris och stora idéer. Men maten då? Ja, när man blir förförd av menyns alla häpnadsväckande idéer blir man bara tvungen att kasta sig in i restaurangen. En tallriksgravad rencarpaccio med lingon och fänkålschutney verkar onekligen riktigt intressant. Precis som acaciaglazerad vildsvinsrygg med färsk lavendel. Och kyckling ballotinen (färserad kyckling som formas till en boll och lagas i ugn) i pot au feu med späda morötter kan bli kul. Men det är tyvärr mycket ojämnt utfört. Lavendel är en fin och subtil smaksättare i vissa sammanhang, men här är den utspridd lite överallt i sin råaste form. Resultatet i gommen blir beskt och parfymerat och de små bladen fullkomligen lustmördar smaklökarna. Samma bryska smakbehandling får tyvärr också den papperstunna renen utav chutneyn. Den apelsinconfiterade anklårsterrinen däremot inte bara verkar bra utan håller även vad den lovar, spänstig och saftig får den sig en liten applåd i salongen av den salongsberusade recensenten. Även färskpotatisterrinen som serveras snyggt och perfekt i form av ett litet block - till det beklagligt genomstekta vildsvinet - får oss att be om en till. Krusbärskompotten med bruschetta till dessert är helt okej men hade nog fått lite mer liv om man hade kunnat få sig lite sött dessertvin till. Men se det går inte för sig eftersom de bara besynnerligt nog säljs som helbuteljer, och vilket sällskap under tio personer dricker en hel flaska sött dessertvin? Jag tänker stilla att det säkert bara är en tråkig detalj bland flera som Caramello kommer att slipa till med tiden. En after dinner-drink erbjuds däremot och efter att ha druckit en gjord på melonlikör och mäktig grädde önskar min mätta mage att den byter namn till instead-of-dinner-drink.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?