Bob Restaurang och Bar

15:38 12 Feb 2002
Ingen som har passerat Drottninggatan 85 har väl kunnat undgå att det en gång i tiden bodde en filur som hette August Strindberg här. Hans sista bostad har man låtit göra till museum och på adressen finns även en inrättning som kallar sig Strindbergs Skrädderi och Kemtvätt. Tills nyligen fanns där dessutom en krog vid namn Strindbergs, som även den klamrade sig fast vid minnet av den sedan länge döde författaren. Där serverades - självklart - genuin, gammalsvensk husmanskost till författarromantiker, turister och vanliga människor som blivit sugna på att sätta tänderna i en sotare. Den tiden är förbi. Den dekadenta, drömskt bakåtblickande atmosfären har sipprat ut genom dörren och styrt kosan mot Gamla Stan eller någon annan arkaisk stadsdel. I stället har Bob klivit in. Och Bob Restaurang och bar är varken svensk eller konservativ. Inte heller gör man något väsen om Strindberg. I stället har man koncentrerat sig på att skapa en stilig och trivsam krog med god mat. Den största delen av lokalen utgörs av en enkel och ren matsal som känns typiskt "modern stockholmskrog". Det hade kunnat bli karaktärslöst om det inte vore för det varma, softa angränsande rummet med låga bord röda nyanser. Den uttalade tanken är att menyn i grunden ska vara fransk, men den frigjorde kocken gör en hel del avstickare - framförallt till Italien. Och vid vårt senaste besök verkar det som om han fastnat där. Under den lilla tid som Bob funnits har faktiskt menyn ändrat karaktär en hel del - tyvärr till det tråkigare. Borta är den franska delikatesstallriken med de goda charkuterierna. Pilgrimsmusslorna likaså. Nu har vi bara säsongens svamp, vitlöksfrästa marinerade konärtskockor med hyvlad parmesan samt två urtrista varianter av caprese - med eller utan vitlöksbröd - att välja mellan på förrättsmenyn. Är det detta som kallas turboregression? Vidare tillhandahålls ett antal pastarätter, några fiskrätter bland vilka fisk- och skaldjursgrytan - som är riktigt god - är det mest franska vi hittar. Svärdfisken kommer till exempel med en risotto. Samma visa är det med kötträtterna. Tämligen ospännande och två tredjedelar italiensk mot en del franskt. Då saknar vi rådjurssteken. Personalen är dock mycket hjälpsam och vår erfarenhet är att de verkligen kan menyn och intresserar sig för gästen. Tyvärr kan de inte blanda drinkar - det tar tid och smakar inget vidare. Sammantaget är Bob en trevlig krog, som trist nog har halkat strax efter startskottet. Nu gäller det bara att de reser sig och greppar den där ursprungliga ambitionen de hade. Gör de det så kan här bli riktigt, riktigt bra. Öppet: mån-tor 17.00-01.00, fre 16.00-01.00, lör-sön 17.00-01.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.