Till kaffet får vi TRE chokladkulor trots att vi är två i sällskapet. Till och med det känns genomtänkt. Den tredje ligger på fatet som en störning och drar vår uppmärksamhet dit. Den tvingar oss till reflektion och tankearbete och avhåller oss från blint glufsande. Ska vi dela den eller ska jag norpa den? Hur ser den ut inuti? På Bloom är det meningen att man ska diskutera - inte de senaste turerna kring Turning Torso - utan just maten. Och det finns mycket att prata om: Vad det är för krydda i puylinssalladen som serveras med pilgrimsmusslan och vilka färska örter vi ser på talriken, är bara några av frågorna vi ställer. Vi får veta att det är dill och koriander som ingått heligt förbund och skapat smaker som vi aldrig känt. Gastronomisk kemi på högsta nivå. Och så fortsätter det femrättaren igenom. Tortellinin med pumpa och parmesansakum, piggvaren med foie gras-sås, vindruvor och sand fire (mjuk korall - salt, krispig, perfekt), den jämtländska ostskivan och slutligen: apelsinblomssorbeten på ananasbädd. Kyparna nästan slogs om vem av dem som skulle presentera den, och det förstår vi. Vi hade också varit stolta över en sån dessert. Man känner sig otroligt väl omhändertagen, och får en känsla av att det pågår drama parallellt med det i våra smaklökar - ett drama där kockarna och kyparna hela tiden försöker överträffa varandra och göra allt ett snäpp bättre, höja allt till en nivå högre, utan att det för den sakens skull känns det minsta stifft eller högtidligt. Det råder en avslappnad och jovialisk stämning i matsalen.
Nej det är inte billigt att äta på Bloom. Femrättaren gick på 495, de enskilda huvudrätterna kostar en bra bit över 200 och uppåt. Och så finns det en specialavsmakningsmeny för 1495, som måste beställas 48 timmar i förväg. Men man får en lektion i råvarufilosofi, matkärlek och yrkesstolthet - från pilgrimsmussla till cappucino och chokladkula. Vi delade den förresten. Den var krämig inuti. Öppet: 10.00-23.00
Stad:
Lokal: